Kedy sú muži šťastní: Ak môžu rozprávať o tom, ako tvrdo pracujú

, CNBC Foto: thinkstock

Pracujúci muži sú šťastnejší, ak si myslia, že sú v práci dlhšie, než ich priatelia a kolegovia. Tak by sa dala zhrnúť správa z Maastrict University.

Správa skúma, ako sa zamestnanci mužského pohlavia porovnávajú svoje pracovné výkony so svojimi rovesníkmi. Prieskumu sa zúčastnilo 3042 holandských pracovníkov, ktorých sa pýtali na ich osobnú situáciu, koľko hodín pracovali a koľko hodín si myslia, že v priemere pracujú ich rovesníci.

Muži, ktorí sa domnievali, že pracovali menej hodín ako ich náprotivky, boli podľa správy menej šťastní ako tí, ktorí si mysleli, že pracovali viac, bez ohľadu na ich pracovný čas alebo príjem. Autori štúdie nazvali tento "nápadnou prácou", nastáva podľa odborníkov vtedy, ak "jedinec pracuje viac než jeho rovesníci, čo zvyšuje jeho kredit".

V správe sa uvádza, že v mnohých sociálnych skupinách dokáže skutočne jednotlivec zvýšiť svoje postavenie tým, že povie všetkým, nakoľko je zaneprázdnený, najlepšie ak je to rádovo viac než všetci ostatní. Naopak, ak robia menej, strácajú tento štatút. Podľa všetkého tento jav zrejme postihuje iba mužov. Marion Collewetová, jedna z autorov štúdie pre CNBC povedala, že vzory, na základe ktorých sa podarilo identifikovať skupinu mužov, sa v zozbieraných údajoch od žien vôbec nenachádzajú.

Správa naznačuje, že jedným z dôvodov môžu byť tradičné rodové úlohy. Muži by mohli byť viac spokojní s dlhším pracovným časom, pretože sociálnou normou je práca na plný úväzok. Pracovať na plný úväzok je pozitívne spájaná so spokojnosťou u  mužov a negatívne u žien, páry sa správajú v súlade s tradičnou identitou pohlavia.

Druhou príčinou môže byť konkurencia medzi pracovníkmi mužského pohlavia. Správa zistila, že pocit šťastia sa dostavuje len v prípade mužského kolektívu, pracovné návyky kolegýň mali oveľa menší vplyv.

Tieto výsledky naznačujú, nakoľko je dôležitý pracovný čas. "V prípade, že by nejestvovali takéto hranice, obmedzený počet zamestnancov by sa snažil pracovať čoraz viac, čo by mohlo vytvoriť istý odkaz pre ostatných. Ak by všetci nastúpený trend nasledovali, mohlo by to skončiť so zdravotnými následkami," povedala Collewetová.

Nadmerný počet pracovných hodín by mohol negatívne ovplyvniť produktivitu. Richard Harris, profesor ekonómie na Durham University Business School, pre CNBC povedal, že produktivita sa zlepší, ak došlo k zlepšeniu efektivity, ak sa zavedú nové pracovné postupy, alebo technológie. Ale prostredníctvom zvyšovania pracovných hodín sa tento výsledok nedostaví. "V prípade, že je percentuálny nárast v hodinách vyšší než je percento zvýšenia produkcie, je jasné, že produktivita práce klesá," dodáva Harris. Muži, ktorí pracujú dlhé hodiny si síce môžu myslieť, že sú šťastnejší, ale v skutočnosti sú len viac unavení, čo sa prejaví aj na ich produktivite.

Súvisiace články

Aktuálne správy