Nemecké priemyselné objednávky v apríli posilnili

Objednávky medzimesačne vzrástli o 1,4 %, motorom rastu bol zahraničný dopyt

Nemecké priemyselné objednávky rástli v apríli rýchlejším tempom, než sa čakalo. Podľa údajov, ktoré zverejnilo v piatok nemecké ministerstvo hospodárstva, medzimesačne posilnili o 1,4 %. O rast sa postaral silný zahraničný dopyt, najmä z eurozóny. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali prírastok na úrovni 0,5 %. Objednávky zo zahraničia posilnili o 5,5 %, čo bol najväčší prírastok od júla 2014. Domáce objednávky však klesli o 3,8 %. Ministerstvo očakáva, že zotavenie v eurozóne prispeje k rastu priemyselných objednávok aj v ďalšom období. Marcové objednávky podľa revidovaných údajov posilnili medzimesačne o 1,1 % a nie o skoršie uvádzaných 0,9 %.

Nemecká centrálna banka vylepšila prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny v tomto a budúcom roku. Banka uviedla, že nemeckí zamestnanci profitujú z dobrej situácie na trhu práce a výrazného rastu miezd. Predikcia, ktorú Bundesbank zverejnila v piatok, ráta s tým, že HDP Nemecka v tomto roku vzrastie o 1,7 %. Predošlá prognóza banky z decembra minulého roka predpokladala posilnenie HDP v roku 2015 o 1 %. Bundesbank vylepšila svoju prognózu hospodárskeho rastu aj pre rok 2016. Odhaduje, že nemecký HDP sa zväčší o 1,8 %. V predchádzajúcej predikcii rátala s budúcoročným rastom o 1,6 %. V roku 2017 centrálna banka očakáva spomalenie tempa ekonomického rastu Nemecka na úroveň 1,5 %.

V prvom štvrťroku tohto roka nemecká ekonomika posilnila o 0,3 %. Išlo o zreteľné spomalenie jej rastu, keďže v záverečnom kvartáli vlaňajška sa zväčšila o 0,7 %. Dôvodom spomalenia v období januára až marca 2015 boli v prevažnej miere horšie výsledky zahraničného obchodu. Popredné ekonomické inštitúty odhadujú, že za druhý štvrťrok hospodárstvo Nemecka vykáže rast o zhruba 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy