Britská obchodná komora zhoršila prognózu rastu ekonomiky

Komora zhoršila prognózu rastu britskej ekonomiky v tomto roku na 2,3 % z 2,7 %

Britská obchodná komora (BCC) zhoršila prognózu rastu britskej ekonomiky v tomto roku. Hospodárstvo krajiny podľa aktuálnej prognózy v tomto roku posilní o 2,3 %, hoci pôvodné prognózy počítali s rastom na úrovni 2,7 %. Zhoršenie odhadu odráža slabý rast britskej ekonomiky v prvom štvrťroku. V období od januára do marca tohto roku britská ekonomika medzikvartálne vzrástla o 0,3 %.

„Toto spomalenie poslúži ako varovanie v súvislosti so silou ekonomického zotavovania, veríme však, že si Veľká Británia zaistí stabilný rast v nasledujúcich rokoch,“ vyhlásil generálny riaditeľ BCC John Longworth. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítajú s tým, že sa britská ekonomika v tomto roku zväčší približne o 2,5 % a v budúcom roku o 2,4 %.

BCC zároveň o tri mesiace posunula prognózu rastu úrokových sadzieb v krajine. Komora očakáva, že britská centrálna banka (BoE) zvýši hlavnú úrokovú sadzbu z rekordného minima 0,5 %. Minulý mesiac šéf BoE Mark Carney uviedol, že je možné, že úrokové sadzby budú do roka vyššie.

Súvisiace články

Aktuálne správy