Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti minulý týždeň klesol o 8 tisíc na sezónne upravených 276 tisíc, pod hranicou 300 tisíc zostáva 13 týždňov.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátne dávky v nezamestnanosti, minulý týždeň klesol o niečo výraznejšie, ako sa čakalo. Poukazuje to na odolnosť trhu práce napriek miernemu hospodárskemu rastu. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných v týždni končiacom sa 30. mája klesol o 8 tisíc na sezónne upravených 276 tisíc.

Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že počet nových žiadateľov o štátnu podporu klesne na 279 tisíc. Počet nových nezamestnaných zostáva pod hranicou 300 tisíc už 13 týždňov po sebe. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, v minulom týždni stúpol o 2 750 na 274 750. Správa amerického rezortu práce ďalej ukázala, že počet nezamestnaných poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom sa 23. mája znížil o 30 tis. na 2,2 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy