Chcete zarábať lepšie? Prestaňte byť cynickí!

, Journal of Personality and Social Psychology Foto: thinkstock

Cynický človek si robí sám sebe zle. Nielen, že takýto jeho postoj mu dokáže ovplyvniť psychické aj fyzické zdravie, ale môže to mať až priveľký negatívny dopyt na financie.

Ľudia s cynickým znakmi sú podľa novej štúdie menej ochotní spoliehať sa na ostatných, čo by mohlo vážne ohroziť ich kariérne vyhliadky. Majú tendenciu vyhýbať sa spolupráci aj kladeniu otázok, ktoré by ich dokázali posunúť do lepšej "platovej triedy". Strácajú tak oproti svojim optimistickejším kolegom.

Tieto výsledky zverejnil Journal of Personality and Social Psychology, na základe údajov z piatich rôznych štúdií, ktorá prebehla v 42 krajinách a zúčastnilo sa jej viac ako 60 000 ľudí. Účastníkom na základe otázok posúdili ich psychologické črty a následne ich porovnávali s inými informáciami z ich bežného života, ktoré siahali niekedy aj desaťročie dozadu.

V jednej zo štúdií v Nemecku sa vedci zamerali na zárobky a psychologické črty účastníkov v rokoch  2003 a 2012. Zistili, že najmenej cynický človek zarobil asi o 240 eur za mesiac viac, než väčšina cynických osôb o 10 rokov neskôr.

Hoci sa vedci sa domnievajú, že cynizmus môže viesť k nižšej mzde, je možné, že nižšie platy robia ľudí ešte cynickejšími. Samozrejme, že určité životné skúsenosti, ako napríklad vyrastanie s ekonomickými ťažkosťami, alebo v negatívnym rodinnom prostredí, môže ovplyvniť postoj ľudí, čo sa môže odraziť v ich neschopnosti vytvárať  dôverné vzťahy, čo následne prerastá do nižšieho príjmu.

V niektorých situáciách sa však cynizmus ukázal ako prospešný. V krajinách, kde prevláda všeobecné antisociálne cítenie, hlavne kde zúri občianska vojna, cynizmus nevedie k nižšiemu zárobku. Namiesto toho je cynik svojim skeptickým postojom voči ostatným v tomto netradičnom napätom prostredí ten, kto dokáže zarábať o niečo viac. Ak ale nedôjde k takejto výnimočnej situácii, nemôžeme tvrdiť, že cynizmus by bol pre vás prínosom.

Súvisiace články

Aktuálne správy