Putinove tajné zdroje: K čomu vedie financovanie vojnovej mašinérie?

, bloomberg Foto: SITA

Putin prerozdeľuje nebývalé množstvo tajných fondov, len aby urýchlil nahromadenie čo najväčšieho množstva peňazí pre vojenské účely od čias studenej vojny. Časť federálneho rozpočtu, takzvaná čierna listina, je podľa údajov agentúry Bloomberg zdvojnásobená. Od roku 2010 narástla až o 21 percent a teraz predstavuje 3,2 bilióna rubľov, odhaduje Gaidar Institute, nezávislý think tank v Moskve.

Pod ťarchou sankcií kvôli Ukrajine a prepadu cien ropy sa Putin obracia k zvýšeným výdavkom na obranu, aby dokázal oživiť zmršťujúcu sa ekonomiku. Výdavky na nové tanky, rakety a uniformy len zdôrazňujú rastúcu militarizáciu, ktorá zväčšuje deficit a berie iným oblastiam, ako je napríklad zdravotná starostlivosť. Tisíce armádnych vojakov základnej služby budú presunuté do vojenských firiem na výpomoc. "Vláda má dve naliehavé úlohy: posilnenie bezpečnosti na všetkých úrovniach spoločnosti, a podporu inovácií, aby sa ukončila makroekonomická stagnácia," povedal Ruslan Pukhov, riaditeľ Centra pre analýzu stratégií a technológií a poradca ministerstva obrany v Moskve. "Riešenie oboch problémov je posilnenie rozvoja vojensko-priemyselného komplexu."

To ale môže posunúť krajinu späť na pokraj bankrotu, ktorý si v krajine pamätajú spred jeden a pol dekády. Putin zvýšil výdavky na obranu v rubľoch viac než 20 násobne. V prepočte na doláre to bolo vlani 84 miliárd, čo je viac, než ako vynaložil ktorýkoľvek iný národ, okrem USA a Číny, podľa Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru.

Obrana a súvisiace kategórie národnej bezpečnosti a presadzovania práva teraz pohltia až 34 percent rozpočtu, viac než dvojnásobok v porovnaní s rokom 2010. V USA to bolo vlani 18 percent rozpočtu, alebo 615 miliárd dolárov, podľa washingtonského Centra pre rozpočet a politické priority.

Po preštudovaní Putinovho zásahu na Ukrajine, vrátane anexie Krymu, dospela  Národná akadémia  obrany Lotyšska, bývalého sovietskeho satelitu, ktorý je teraz súčasťou NATO a Európskej únie, k záveru, že konečným cieľom Ruska je zaviesť "stav permanentnej vojny ako prirodzeného stavu v živote národa."

"Môžeme a musíme urobiť pre obranný priemysel to, čo sme urobili pre Soči," povedal Putin generálom a manažérom neďaleko čiernomorského letoviska 12. mája, v súvislosti 50 miliardovými výdavkami na zimné olympijské hry v roku 2014. "Všetky otázky týkajúce sa primeraného prideľovania prostriedkov boli vyriešené."

V ten istý deň, Putin podpísal dokumenty, ktoré zakladajú niečo čo nazval "priemyselný prápor". Ide o program, ktorý umožní tisícom záklaďákov pracovať vo vojenských firmách namiesto toho, aby si šli brannú povinnosť odkrútiť do armády. Po rokoch chronických finančných problémov s výrobcami zbraní si Rusko začalo tovar a služby predplácať. Nakupuje od viac ako 1300 organizácií a 2,5 milióna ľudí, ktoré tvoria obranný priemysel. Asi polovica z tohtoročného rozpočtu na obranu bola minutá v prvom štvrťroku, a väčšina z toho, za čo bolo zaplatené,  je aj zaklasifikované.

Tajomný podiel rozpočtu Ruska sa môže zvýšiť na 25 percent v roku 2016, ak by vojenské náklady naďalej rástli a "ďalšie agentúry a činnosti (ako je ochrana hraníc), boli klasifikované ako národná bezpečnosť," uviedol Medzinárodný menový fond vo svojej správe v minulom roku.

Jedna z vecí, ktorú verejnosť nepozná, je aj počet ľudí v uniforme, čo môžeme považovať za "možno najviac hmatateľný znak ruskej vojenskej transformácie," hovorí Igor Sutyagin, vedúci vedecký pracovník na Royal United Services Institute v Londýne. "Kým uniformovaná sila klesla u každého západného národa od roku 2011, počet ruských uniformovaných mužov sa zvýšil o 25 percent na 850 000 medzi rokom 2011 a polovicou roku 2014. Aj keď to ešte stále nie je 1 milión mužov, čo je cieľ stanovený v roku 2010," tvrdí Sutyagin vo svojej výskumnej poznámke.

Rusko má aj asi 2,5 milióna aktívnych záložníkov z celkového počtu 143 miliónov obyvateľov, podľa Global Firepower, ktorá študuje konvenčné vojenské schopnosti 129 krajín. To radí Rusko na druhú priečku po Spojených štátoch, nasleduje Čína, India a Veľká Británia.

Rusko je už hlavným vyzývateľom USA, pokiaľ ide o predaj zbraní. Celosvetový predaj stíhačiek, rakiet a niektorých iných zbraní vlani predstavoval 16 miliárd dolárov, čo je zhruba 3,2 percenta exportu krajiny, tvrdí  Pukhov.

Predstavitelia NATO si nevedia vysvetliť, čo sa Putin snaží dosiahnuť na Ukrajine, ani čo má znamenať jeho program zbrojenia. "Nedokážeme plne pochopiť Putinov zámer," vyjadril sa vrchný vojenský veliteľ aliancie, US Air Force generál Philip Breedlove, pred Kongresom v apríli, podľa oficiálnych stránok ministerstva obrany. "To, čo môžeme urobiť, je poučiť sa z jeho konania, a to, čo vidíme, naznačuje rastúce ruské schopnosti, významnú vojenskú modernizáciu a ambiciózny strategický zámer."

Súvisiace články

Aktuálne správy