Pohľadávku voči Martinu kúpil právnik P.Kubík, avizuje návrh na exekúciu

Pohľadávku v hodnote 8,4 milióna eur voči mestu Martin v kauze Lyžiarskeho strediska Martinské hole už vlastní firma PK Faktoring bratislavského právnika Petra Kubíka. S odvolaním sa na mediálneho zástupcu pôvodného vlastníka pohľadávky Martina Garguláka o tom na svojej internetovej stránke informuje týždenník Trend. Gargulák pohľadávku predal, lebo súdny spor a rozsudok sa podľa neho stali predmetom silnej politizácie a tlaku na jeho osobu a rodinu.
Nový vlastník Kubík bol podľa Trendu v minulosti partnerom v advokátskej kancelárii so Zoroslavom Kollárom. V súčasnosti sedí napríklad v dozornej rade spoločnosti ZESMAL, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny J&T. Právne zastupuje cyperskú spoločnosť Lemikon Limited v spore so štátnym Tiposom.
Kubík cez mediálneho zástupcu pre Trend uviedol, že ak by nebol presvedčený o svojom budúcom úspechu v súdnom spore, pohľadávku by nekupoval. Mesto podľa neho porušilo svoj záväzok a súdy oprávnenosť pohľadávky potvrdili. Avizuje, že pre inštitút absolútnej premlčacej lehoty musí podať návrh na exekúciu, pokiaľ mesto nechce pohľadávku dobrovoľne zaplatiť.
To ale odmieta martinský primátor Andrej Hrnčiar. Mesto nevidí dôvod na akýkoľvek kontakt s novým vlastníkom a naďalej odmieta pohľadávku uznať, čo potvrdilo aj mestské zastupiteľstvo. Primátor verí, že súdy potvrdia odklad vykonateľnosti rozsudku, lebo mestu inak hrozí škoda veľkého rozsahu a zavedenie nútenej správy.
Najvyšší súd SR 8. apríla tohto roka rozhodol, že Martin musí zaplatiť 8,4 milióna eur podnikateľovi, ktorého žalobu predtým súdy štyrikrát zamietli. Mesto označilo rozsudok za nespravodlivý. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa 30. apríla stotožnil s podnetom martinského primátora a podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie, prípadom sa teda opäť budú zaoberať súdy. Dovolanie však nemá odkladný účinok. Exekútor tak môže kedykoľvek na podnet majiteľa pohľadávky siahnuť na účty mesta, pripomína Trend.

Súvisiace články

Aktuálne správy