Výhľad na druhý polrok 2015 podľa Fidelity: Európske akcie

, Fidelity Worldwide Investment Foto SITA

Od začiatku roka 2015 je jasné, že záujem investorov o európske akcie sa naozaj obnovil, pričom niektoré lokálne trhy vzrástli o 20% v lokálnych menových podmienkach, čo je výnimočné. A otázka, ktorú ľudia kladú je: aký je priestor pre tieto výnosy z európskych akcií, aby aj naďalej rástli?

Je dôležité pochopiť, že tieto očakávania sú dnes oveľa nižšie ako boli na začiatku rokov 2014 aj 2013. Takže pokiaľ ide o Európu, zhodné očakávania rastu príjmov sú okolo 6-8%, čo je oveľa menej ako svetový priemer a, samozrejme, výrazne nižšie ako na trhoch ako sú USA.

Takže, popremýšľajme o niektorých faktoroch, ktoré by mohli viesť k tomu, aby tieto výnosy v európskom podnikovom sektore pozitívne prekvapili. A sú tri, na ktoré by som rád poukázal.

Prvým je samozrejme oslabenie meny; to funguje vietor do plachiet rastu podnikových výnosov, keď vezmeme do úvahy, že väčšina výnosov a ziskov pre európske spoločnosti sa získa mimo eurozóny. Takže je tu strednodobý translačný prínos, ale v primeranom čase, spoločnosti budú ťažiť aj z vyššej a lepšej konkurenčnej pozície na trhu.

Druhým bodom, na ktorý sa treba pozrieť je fakt, že sme uprostred oživenia korporátnej činnosti, niečo čo sa naplno začalo pred 12 až 18 mesiacmi a povedal by som, že investori ešte len zaznamenajú pozitívne dopady na výnosy z uzavretých obchodov ako aj z obchodov, ktoré môžu byť uzavreté v priebehu najbližších štvrťrokov.

A tretím bodom, ktorý by som chcel vyzdvihnúť je, že európske spoločnosti  tiež môžu profitovať z klesajúcich cien nákladov a vstupov počas zvyšku roka. Takže, samozrejme, na určitých trhoch sme zaznamenali pokles nákladov na prácu, ale tiež kľúčové vstupy ako ceny energií – a všeobecnejšie komodít – sa tiež znížili a to, podľa mňa, môže podporiť marže a znovu pomôcť podporiť rast výnosov.

Autorom je Paras Anand, vedúci pre Európske akcie Fidelity Worldwide Investment

Súvisiace články

Aktuálne správy