Výhľad na druhý polrok 2015 podľa Fidelity: Ázijské akcie

, Fidelity Worldwide Investment Foto SITA

Pri prechode do druhej polovice tohto roka Ázia vyzerá dobre, má silný rast, reformné myslenie a rýchlo rastúcu strednú triedu spotrebiteľov. Program reforiem má naozaj zásadný význam pre budúci rast Ázie a počas druhého polroka by sme očakávali ďalšie malé krôčiky na ceste reforiem v krajinách ako sú Čína, India a Indonézia.

Ústrednou témou tohto programu reforiem je presunúť ťažisko ekonomík zo starého modelu založeného na exporte smerom k domácemu dopytu, modelu založenému na domácom dopyte, čo by bolo naozaj kľúčové pre budúci rozvoj tohto regiónu.

Ako vstupujeme do druhej polovice roka, čínska ekonomika prechádza slabým obdobím a očakávame aj politickú reakciu vo forme ďalších škrtov úverových sadzieb a tiež ďalších škrtov rezervných požiadaviek v Číne. Už sme zaznamenali nejaké kroky týmto smerom a očakávame, že ich bude viac. To bude podľa mňa, v priebehu druhého polroka pozitívne tak pre podnikové príjmy ako aj pre výkon trhu akcií.

A táto téma znižovania úrokových sadzieb je skutočne témou celého regiónu, nakoľko ostatné krajiny v tomto regióne, ako napr. Kórea, India a Austrália majú schopnosť znižovať úrokové sadzby z relatívne vysokých úrovní vzhľadom na infláciu počas zvyšku roka.

Napriek slabému obdobiu, ktorým v súčasnosti prechádza čínska ekonomika, domáci onshore A-share akciový trh Číny robí opak: za posledný rok sa takmer zdvojnásobil.

To nenecháva podľa nás oceňovanie príliš napnuté, takže naši manažéri fondov stále nachádzajú investičné príležitosti tak v onshore ako aj offshore Číne. Takže očakávame, že čínsky trh bude mať aj vo zvyšnej časti roka dobrú podporu.

A navyše, Čína sa stane dôležitejšou pokiaľ ide o jej veľkosť na svetovom trhu, pretože index MSCI sa snaží zahrnúť ADR akcie, kótované v USA, do benchmarku MSCI Čína, a tiež poskytne plán budúceho pridania onshore A-share trhu do sveta MSCI Čína.

Okrem Číny je v tomto regióne niekoľko ďalších trhov, ktorým sa podľa nás v tomto roku bude dariť, a konkrétne ide o Indiu a Filipíny. Obe tieto krajiny majú naozaj dobrý štrukturálny príbeh, ale tieto trhy mali za posledný rok či dva pomerne silný dopyt a začínajú vyzerať rozumne vysoko cenené. Ale aj tak, naši manažéri stále nachádzajú dobré príležitosti pre kvalitné spoločnosti, ktoré môžu investovať na oboch týchto trhoch, takže očakávame, že po zvyšok roka 2015 budú mať dobrú podporu.

 

Autorom je Matthew Sutherland, senior Investment Director, Ázijské akcie, Fidelity Worldwide Investment

 

Súvisiace články

Aktuálne správy