Výhľad na druhý polrok 2015 podľa Fidelity: Monetárna politika

, Fidelity Worldwide Investment Foto SITA

Situácia na svete je v dvoch štádiách. USA sa snažia zvýšiť sadzby a zvyšok sveta sa vo veľkom snaží byť viac akomodačný.

Začnem tými akomodačnými: ECB. Program kvantitatívneho uvoľňovania ECB bude pokračovať aj v roku 2015 a to až do septembra 2016. Trh má určité obavy, že tu nie je dosť dlhopisov, ktoré by ECB mohla kupovať. Podľa nás je táto obava prehnaná. Avšak výnos z dlhopisov, ktoré ECB kúpi majú určitú spodnú hranicu, čo znamená, že sú nútení kupovať dlhopisy s dlhšou splatnosťou. A ako sa veci majú, oni naozaj musia kupovať 10 a viac ročnú splatnosť. Z tohto dôvodu si nemyslím, že výnosy z Bund (nemeckých štátnych dlhopisov) budú v priebehu roka 2015 narastať.

Aj Japonsko prostredníctvom Abenomics realizuje program kvantitatívneho uvoľňovania. Nefunguje to v tom zmysle, že japonská inflácia je pod plánovanou úrovňou, ale že je to deflačný problém na celom svete a nie problém špecifický pre Japonsko, a treba poznamenať, že japonská inflácia je v súčasnosti vyššia ako v ostatných krajinách G4 – USA, Európe a Veľkej Británii.

Čína sa musí uvoľňovať trochu viac. Myslíme si, že sadzba povinných minimálnych rezerv sa musí znížiť a že to je forma akomodácie, ktorú treba uskutočniť. Podľa nás je čínska ekonomika pomalá, ale nie je v desivom stave a je to veľmi dobré prostredie pre dlhopisy a z toho dôvodu sa nám ázijské dlhopisy páčia.

Naopak, USA sú v režime rastu sadzieb. Myslíme si, že zvyšovanie sadzieb sa nezačne až do konca roku 2015, možno začiatkom 2016, pretože inflácia v USA nie je dominantná. Zamestnanosť nie je pre centrálnu banku problém, je na správnej úrovni, ale bez akýchkoľvek známok inflácie nie je tu potreba zvyšovať sadzby. Bez zvyšovania sadzieb by výnosy z amerických štátnych dlhopisov mali po zvyšok roku 2015 zostať nízke a dostupnosť peňazí by pre korporátny sektor mala byť naozaj pozitívna.

Autorom je David Buckle, vedúci kvantitatívneho výskumu Fidelity Worldwide Investment

 

Súvisiace články

Aktuálne správy