Francúzska centrálna banka zlepšila výhľad ekonomiky

Podľa aktuálnej prognózy má druhá najväčšia ekonomika eurozóny tento rok posilniť o 1,2 % a v ďalších dvoch rokoch o 1,8 % a 1,9 %

Francúzska centrálna banka predpovedá domácej ekonomike po troch rokoch stagnácie silnejší rast. Podľa správy zverejnenej vo štvrtok má druhá najväčšia ekonomika eurozóny tento rok posilniť o 1,2 % a v ďalších dvoch rokoch zrýchliť na 1,8 % a 1,9 %. V porovnaní s oficiálnou vládnou prognózou je to mierne optimistickejší odhad. Inflácia má postupne zrýchliť z tohtoročných 0,3 % na 1,7 % v roku 2017.

K zlepšeniu vyhliadok prispievajú vonkajšie faktory, akými sú lacná ropa a nízke úrokové sadzby v eurozóne. V domácej ekonomike banka poukázala na zotavenie firemných marží. Očakáva tiež, že nedávno prijaté opatrenia na trhu práce vrátane daňových kreditov pre firmy a zníženia odvodov do sociálnych fondov podporia konkurencieschopnosť, čo by sa malo pozitívne prejaviť na exporte aj zamestnanosti.

Prognózované zlepšenie podmienok na trhu práce je vítaným signálom pre vládu prezidenta Francoisa Hollandea po tom, čo vládne údaje tento týždeň potvrdili, že počet nezamestnaných Francúzov v apríli dosiahol rekordných 3,54 mil., uviedla agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy