Ceny ropy pokračujú v poklese, trhy čakajú na zasadnutie OPEC

Ceny ropy dnes pokračovali v poklese, keďže vzhľadom na vyjadrenia predstaviteľov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) trhy nepočítajú so zmiernením nadmerných zásob komodity v najbližšom období. Informovala o tom agentúra Reuters.
Americké ministerstvo energetiky v stredu 3. júna síce oznámilo, že zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli o 1,95 milióna barelov (1 barel = 159 litrov), zatiaľ čo analytici počítali s miernejším poklesom, trhy však stále viac ovplyvňuje blížiace sa zasadnutie ropného kartelu. To sa uskutoční v piatok (5.6.) vo Viedni.
Cena americkej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli klesla do 5.00 h SELČ o 16 centov na 63,64 USD (57,16 eura) za barel. Na záver stredajšieho obchodovania zaznamenala pokles až o 1,69 USD a obchodovanie uzatvorila na úrovni 63,80 USD/barel. Hlavným faktorom boli práve pesimistické nálady v súvislosti s vyjadreniami niektorých predstaviteľov OPEC, že organizácia by ťažobné kvóty meniť nemala. To znamená, že súčasná presýtenosť trhov bude trvať ešte nejaký čas.
Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 12 centov na 59,52 USD za barel potom, ako na záver stredajšieho obchodovania zaznamenala pokles o 1,62 USD na 59,64 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy