V apríli banky poskytli na bývanie vyše 440 mil. eur

Priemerná úroková sadzba dosiahla podľa Fincentra nové dno 2,62 %

Banky poskytli v apríli klientom úvery na bývanie za 440,2 mil. eur pri medziročnom poklese o 3,3 %. Ako ďalej informovala spoločnosť Fincentrum, tohtoročný apríl bol v úveroch na bývanie opäť rekordný. No nie pre objem poskytnutých úverov, ale pre priemernú úrokovú sadzbu. Tá dosiahla podľa Fincentra nové dno 2,62 %.

 

Trh s úvermi na bývanie narastá aj v tomto roku dvojciferným tempom. Za prvé štyri mesiace záujemcovia dostali od bánk už vyše 1,77 mld. eur, čo je o takmer 16 % viac ako vlani. "Hlavným motívom zostávajú výhodné úrokové sadzby, ktoré klienti využívajú najmä na refinancovanie starších a drahších úverov. Priestor na to stále je," skonštatoval senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi.

Dobrou správou pre klientov podľa neho je, že akciové ponuky bánk v máji neskončili. Naďalej je najnižšou úrokovou sadzbou na trhu 1,49 % a nie je problém podľa Világiho získať úver s úročením okolo 1,8 %. "Naďalej však platí, že sa to týka pôžičiek s financovaním do 90 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti. Za úvery vo výške od 90 do 100 percent hodnoty zábezpeky si klienti priplatia," dodal analytik.

Súvisiace články

Aktuálne správy