Sociálne zariadenie otvorilo zrekonštruované priestory

V Hanušovciach nad Topľou dnes uviedli do života zrekonštruované priestory sociálneho zariadenia. Vyžiadali si investíciu vo výške 19.000 eur.
V Hanušovciach sídlia v jednom objekte viaceré centrá pomoci, a to Domov sociálnych služieb (DSS) a Zariadenie podporovaného bývania spadajúce pod prešovské Centrum sociálnych služieb (CSS) Slnečný dom.
Objekt, kde sídlia hanušovské zariadenia, zrekonštruovali na viacerých miestach. V prvom prípade šlo o opravu havarijného stavu podlahy spoločenskej miestnosti DSS, ktorá stála 13.623 eur. Financoval ju z vlastného rozpočtu Prešovský samosprávny kraj.
Zvyšné investície, ktoré hradilo prešovské CSS, smerovali do vybavenia novej terapeutickej miestnosti sociálnej rehabilitácie, kuchynky a obývacej miestnosti pre potreby Zariadenia podporovaného bývania a DSS.
„Chceme zapojiť našich prijímateľov do bežného života a integrovať ich čo najviac do komunity. Vytvárame im také podmienky, aby sa cítili ako v rodine,“ vysvetlila dôvody rekonštrukcie riaditeľka CSS Slnečný dom Anna Suchá.
Nová miestnosť s kuchynkou a obývačkou poslúži na nácvik sebaobslužných úkonov zverencov zariadenia. Môžu sa tu zároveň realizovať voľnočasové aktivity, terapie a relaxácia.
„Je dôležité prehodnotiť celkový postoj v spoločnosti k ľuďom s postihnutím a pomôcť im vytvárať prostredie, v ktorom dokážu naplniť svoje potreby a túžby, pretože majú rovnaký nárok prežívať plnohodnotný život v prítomnosti svojich blízkych, rodiny a priateľov,“ konštatovala riaditeľka Suchá.
V Hanušovciach dnes poskytujú sociálne služby takmer 20 prijímateľom. Podporované bývanie je jednou z možností, ako vytvoriť ľuďom s postihnutím podmienky pre bežný spôsob života, hoci si vyžadujú dohľad dospelej osoby.

Súvisiace články

Aktuálne správy