Euro v stredu voči doláru mierne oslabilo

Svetové devízové trhy - euro, dolár, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro v stredu voči doláru mierne oslabilo“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 3. júna (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena v stredu oslabila po tom, ako počas predošlého dňa dosiahla druhý najväčší denný zisk od októbra 2011, a to vďaka rastu výnosov z nemeckých dlhopisov. Európska centrálna banka ponechala v stredu svoje úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Podľa Jeremyho Stretcha zo spoločnosti CIBC World Markets je však euro hlavne pod vplyvom toho, že sa zmenšil rozdiel medzi výnosmi z nemeckých a amerických štátnych cenných papierov.

Spoločná mena v stredu oslabila o 0,25 % na 1,1121 USD/EUR. Mierne tak ustúpila po tom, ako v utorok vzrástla o zhruba 2,1 % na 1,1195 USD/EUR v reakcii na to, že rozdiel medzi výnosmi z desaťročných amerických a nemeckých dlhopisov sa zúžil na 155 bázických bodov. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, v stredu stúpol o 0,4 % na 96,224 bodu po utorkovom oslabení na dvojtýždňové minimum.

Maďarský forint a poľský zlotý v stredu oproti spoločnej európskej mene oslabili, ale česká koruna posilnila. Forint si do 10:22 SELČ odpísal 0,11 % a klesol na 311,900 HUF/EUR a zlotý oslabil o 0,08 % na 4,126 PLN/EUR. Koruna však stúpla o 0,08 % na 27,460 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy