Prečo stále platíme za telefonovanie v zahraničí viac: Kto vlastne brzdí zrušenie roamingu

, Politico Foto: SITA

Komisia a Parlament už vyzvali na úplné zrušenie roamingových poplatkov. Tak na čo sa ešte čaká?

Dokončenie jednotného digitálneho trhu je to, na čo každý z nás myslí. Ale bohužiaľ nie je to najvyššia priorita EÚ. Kúzlo zmizne, ak sa členské štáty rozhodli hrať úlohu mŕtveho chrobáka a nerobia nič pre dosiahnutie "prepojeného kontinentu". Je tak úplne jasné, že ide o odhodlanie udržať roamingové poplatky čo najdlhšie.

To ale musí byť nejaký žart, nechať si účtovať poplatky len preto, že používate telefón mimo svojej domovskej krajiny. Takéto zastarané praktiky nepatria do 21. storočia. Prínosy ukončenia roamingových poplatkov sú legálne, sociálne a ekonomicky nespochybniteľné. Roamingové náklady by mali byť okamžite odstránené pre všetkých a všade.

V dnešnej Európe sú už fyzické hranice irelevantné. Môžete sa ľahko presúvať z jednej krajiny do druhej, buď cestujete za prácou, alebo za štúdiom. Napriek tomu prekážky zostávajú. Najviac prekvapujúce je, že tieto hranice máte v dlaniach svojich rúk, je to váš mobilný telefón. Zakaždým, keď prekročíte hranice, už nemusíte ukázať svoj pas, ale musíte si prepnúť mobilného operátora, a byť pripravení zaplatiť oveľa viac ako domáci užívatelia. My všetci žijeme v rovnakej únii. My všetci si zaslúžime rovnaký prístup k telekomunikačnej sieti bez ohľadu na to, do ktorej krajiny sme vkročili.

V roku 2004 bol telefónny hovor zo zahraničia štyrikrát drahší ako domáci. To je dôvod, prečo, hneď ako som sa stala komisárkou pre telekomunikácie v ten istý rok, zverejnila verejnosti informácie o cenách roamingu a postupne sa určil strop pre poplatky za volania, zasielanie SMS a prenos dát. O desať rokov a po troch po sebe idúcich reguláciách, boli odchádzajúce hovory boli zastropované z 0,19 eura za SMS na 0,06 eura a za každý MB dát na 0,2 eura, čím si dokážete úspešne znížiť svoje účty o viac ako 80 percent.

To nie je všetko. Európska komisia teraz navrhuje úplné zrušenie poplatkov za roaming na telefónne hovory, a Európsky parlament navrhuje rozšíriť to aj na SMS a dáta. Naplnenie týchto sľubov je naliehavé. Roaming predsa nedáva zmysel. Predstavte si, že by cudzinci museli platiť viac za diaľnice, než domáci. Boli by ste spokojní, ak by ste platili dvakrát toľko, ako je štandardný poplatok za cestu z Paríža do Štrasburgu? Nie. To by bolo smiešne,  ale to je presne to, čo sa deje, pokiaľ ide o poplatky za roaming. Zdása, že národné vlády sú  s takýmto riešením stotožnené. Ale to je spiatočná politika a to je hanba.

V Bruseli je štátna politika členských krajín považovaná za status quo. Od roku 2004 stále recyklujú rovnaké nesúhlasné argumenty. Bez roamingu by už telekomunikační operátori neboli schopní investovať, tvrdia. Bez roamingu by telekomunikační operátori pravdepodobne museli zvýšiť ceny. Tieto argumenty už boli vyvrátené v roku 2007, keď vývoj na trhu ukázal, že odstránením roamingových poplatkov  by sa skresali spotrebiteľské ceny a naopak prevádzka operátorom rástla. Inými slovami, členské štáty využívajú dane uvalené na cudzincov, ako príjem do domácej kasy. Nie je toto náhodou populizmus?

V dôsledku toho Rada ministrov odmieta stanoviť akúkoľvek lehotu pre zrušenie roamingu. Národné vlády vyhlásili, že by mohli byť ochotné urobiť ústupky, za predpokladu, že lehota bude stanovená do neistej budúcnosti. Čím viac sa veci menia, tým viac zostávajú rovnaké.

Na rozdiel od Rady, ostatné európske inštitúcie už vyzývali k úplnému odstráneniu roamingu. Európska Komisia v septembri 2013 a Parlament v apríli 2014. Takže na čo ešte Rada čaká? Legislatívny návrh je už na stole takmer dva roky. Prečo to trvá tak dlho, aby sa prijala legislatíva zameraná na podporu práv spotrebiteľov? Na ťahu je Rada, ale využije to? Alebo nás nechá aj naďalej bez reakcie?

Je najvyšší čas, aby všeobecný záujem ľudu mal prednosť pred súkromnými záujmami telekomunikačných spoločností. Národní predstavitelia sa mylne domnievajú, že poplatky za roaming sú víťazstvom oboch strán. Ich malé ambície prinášajú len malé výsledky.

Ak sa Európa nemôže dohodnúť na roamingu, zvyšok digitálnych návrhov týkajúcich sa jednotného trhu určite nedosiahne. Fragmentácia európskeho trhu pozdĺž národných hraníc je nákladná pre operátorov a nevyhovujúca pre spotrebiteľov. Tohto dedičstva po bývalých národných monopoloch, by sme sa mali raz a navždy zbaviť. Hranice nepatria do odvetvia telekomunikácií. Elektronické komunikácie mali ambíciu odstrániť fyzické prekážky. Skoncujme s roamingom, aby boli právne predpisy bez hraníc. Zabezpečme rovnaký prístup pre všetkých. To nie je len o ekonomike, je to o Európe, ty hlupák!

Autorkou je Viviane Redingová, členka  Európskeho parlamentu, bývalá viceprezidentka Európskej komisie zodpovedná za spravodlivosť a bývalá komisárka pre telekomunikácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy