Objem poskytnutej štátnej pomoci vlani stúpol o desatinu

V minulom roku sa na Slovensku poskytla štátna pomoc v objeme vyše 320 mil. eur. Najväčšia časť cez rezort hospodárstva.

V minulom roku bola na Slovensku poskytnutá štátna pomoc v celkovej výške 322,1 mil. eur. V medziročnom porovnaní tak objem poskytnutej štátnej pomoci vzrástol o 10,8 % a dosiahla 0,43-percentný podiel na hrubom domácom produkte krajiny. Píše sa to v správe rezortu financií o poskytnutej štátnej pomoci v roku 2014, ktorú v stredu schválila vláda. Minister financií by mal teraz správu o poskytnutej štátnej pomoci prezentovať v Bruseli prostredníctvom Stáleho zastúpenia Slovenskej republiky pri Európskej únii.

Najväčší objem štátnej pomoci, takmer 38 % z celkového objemu, v minulom roku poskytol rezort hospodárstva. Nasledovalo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka s podielom 27,7 % a orgány finančnej správy s necelými 17 %. Väčšina štátnej pomoci bola pritom poskytnutá formou dotácií a nenávratných finančných príspevkov s podielom 88,1 %. Zvyšok tvorili daňové úľavy. Vyše tretina štátnej pomoci smerovala na rozvoj regiónov, takmer 22 % na výrobu energie, jej prenos a rozvod a bezmála 20 % išlo na podporu kultúry a záchrany kultúrneho dedičstva.

Práve oblasť kultúry a záchrany kultúrneho dedičstva evidovala v minulom roku najvyšší, až vyše 12-násobný nárast objemu poskytnutej štátnej pomoci na vyše 64 mil. eur. Väčšina z týchto zdrojov v objeme 56,6 mil. eur smerovala 41 prijímateľom v rámci schémy štátnej pomoci posilnenia kultúrneho potenciálu regiónov. Štátna pomoc vzrástla aj pre oblasť dopravy o 27,3 % na 7,5 mil. eur a pre výrobu energie, prenos a rozvod o 20,1 % na 70,2 mil. eur. V tomto prípade ide o financovanie vyradenia dvoch odstavených jadrových elektrární A1 a V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Na druhej strane najvýraznejšie klesla poskytnutá štátna pomoc pre malé a stredné podniky v rámci schémy pre dočasné poskytovanie malej pomoci v SR počas trvania finančnej a hospodárskej krízy až o 99,5 % na niečo vyše tisíc eur. Štátna podpora na vzdelávanie klesla o 90,5 % na vyše 500 tis. eur a objem poskytnutej štátnej pomoci pre pôdohospodárstvo sa znížil o 48 % na 13,4 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy