OECD znížila odhad globálneho rastu

Tohtoročný globálny rast má dosiahnuť 3,1 %, čo je menej ako 3,7 %, ktoré uvádzala OECD vo svojej novembrovej prognóze

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v stredu zhoršila výhľad tohtoročného rastu globálnej ekonomiky, očakáva však, že nižšie ceny ropy prispejú k jej zotaveniu. Rast podporuje aj extrémne uvoľnená politika centrálnych bánk vo veľkých rozvinutých ekonomikách a silnejší dolár zlacňuje export z krajín mimo USA, uviedla organizácia v pravidelnom polročnom výhľade globálnej ekonomiky. Podľa OECD má tohtoročný globálny rast dosiahnuť 3,1 %, čo je menej ako 3,7 %, ktoré uvádzala vo svojej novembrovej prognóze. V roku 2016 má globálna ekonomika zrýchliť na 3,8 %. Hlavnou brzdou rastu podľa OECD zostávajú slabé investície.

Tempo rast americkej ekonomiky sa má v roku 2016 zrýchliť na 2,8 % z tohtoročných 2 %. To spolu s vyhliadkami na splnenie inflačného cieľa oprávňuje americkú centrálnu banku k postupnému zvyšovaniu úrokových sadzieb, uviedla organizácia so sídlom v Paríži. Číne OECD predpovedá v budúcom roku spomalenie rastu na 6,7 % z tohtoročných 6,8 %.

Lacnejšia ropa v kombinácii s nákupmi vládnych dlhopisov Európskou centrálnou bankou a silnejším výmenným kurzom dolára podľa OECD prispeje v budúcom roku k zrýchleniu rastu v eurozóne na 2,1 % z tohtoročných 1,4 %. Extrémne uvoľnená menová politika centrálnej banky má pomôcť aj Japonsku, ktorému OECD prognózuje posilnenie výkonu ekonomiky o 0,7 % v tomto roku a o 1,4 % v roku 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy