Zotavovanie ekonomiky eurozóny sa v máji spomalilo

Konečný zložený index nákupných manažérov zahŕňajúci sektor služieb aj priemyselné odvetvie, ktorý sa považuje za dobrý indikátor ekonomického rastu, klesol na 53,6 bodu z aprílovej úrovne 53,9 bodu

Rast súkromnej aktivity v eurozóne sa v máji mierne spomalil, ale firmy prijímali nových zamestnancov najrýchlejším tempom za štyri roky. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorého výsledky zverejnila v stredu. Konečný zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektor služieb aj priemyselné odvetvie, ktorý sa považuje za dobrý indikátor ekonomického rastu, klesol na 53,6 bodu z aprílovej úrovne 53,9 bodu. Konečná hodnota indexu je však vyššia v porovnaní s predbežným odhadom, ktorý naznačoval, že klesol až na 53,4 bodu.

„Zotavovanie eurozóny v máji stratilo časť vetra z plachiet a tempo rastu produkcie a nových objednávok oslabilo na trojmesačné minimum,“ povedal hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Konečná hodnota PMI odvetvia služieb v máji klesla na 53,8 bodu z aprílových 54,1 bodu. Je však lepšia v porovnaní s predbežným odhadom, podľa ktorého PMI služieb oslabil na 53,3 bodu.

Firmy odvetvia služieb však v snahe uspokojiť dopyt zvyšovali počet zamestnancov najrýchlejším tempom od novembra 2010. Podindex zamestnanosti stúpol na 52,6 bodu z aprílovej úrovne 51,8 bodu. Firmy však znižovali ceny, hoci najmiernejšie za takmer rok. Podindex cien produkcie posilnil na 49,5 bodu z aprílových 49,2 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy