Predstavitelia MMF varujú pred priveľkým šetrením

Predstavitelia Medzinárodného menového fondu Jonathan Ostry, Atish Ghosh a Raphael Espinoza upozornili, že krajiny, ktoré si dokážu za rozumných podmienok požičať na trhu, by sa mali vyhnúť škodlivým hospodárskym dopadom šetrenia

Niektoré krajiny s vysokým verejným dlhom „s tým môžu žiť“, pretože znižovanie dlhu prináša svoje riziká. Uviedli to predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) Jonathan Ostry, Atish Ghosh a Raphael Espinoza. MMF už skôr namietal, že znižovanie výdavkov, prípadne prirýchle zvyšovanie daní môžu ohroziť hospodársky rast. Predstavitelia MMF teraz uviedli, že krajiny, ktoré si dokážu za rozumných podmienok požičať na trhu, by sa mali vyhnúť škodlivým hospodárskym dopadom šetrenia. „Radikálnym riešením vysokých dlhov je nerobiť vôbec nič,“ uviedli predstavitelia MMF a sú tak v rozpore s dogmou o prospešnosti úsporných opatrení. Toto stanovisko však nie je oficiálny postoj MMF.

„Dlh je zlý pre rast.. to však neznamená, že splácanie dlhu je dobré pre rast. Toto je prípad, keď liečba môže byť horšia ako choroba. Splácanie dlhu si vyžaduje ďalšie narušenie ekonomiky, čo bude mať dosah na investície a rast,“ uviedli. Namiesto toho by krajiny mohli svoj dlh znížiť tým, že budú dosahovať vyšší hospodársky rast a postupne získajú vyššie daňové príjmy.

Predstavitelia MMF o konkrétnych krajinách nehovorili, odvolali sa však na dokument z dielne Moody’s Analytics, podľa ktorého je väčšina rozvinutých ekonomík vrátane USA, Veľkej Británie a Nemecka výrazne v zelenej zóne. To znamená, že sa nemusia ponáhľať so znižovaním dlhu. Francúzsko, Španielsko a Írsko sú krajiny, ktoré by mali byť opatrné a Portugalsko čelí „významnému riziku“. Znižovať dlh však podľa rebríčka musia predstavitelia Japonska, Talianska, Grécka a Cypru.

Súvisiace články

Aktuálne správy