Komu tiká časovaná bomba v Európe: Bude nás menej, budeme starší a nebude mať kto pracovať

, EK,QZ Foto: SITA

Bezprostredným ekonomickým problémom EÚ je hroziaca masívna a dlhodobá demografická kríza, v porovnaní s ňou sú dnešné ťažkosti len krotkým baránkom.

Aj keď počet obyvateľov EÚ bude aj naďalej slabo rásť, vrchol by sa podľa prognóz Európskej komisie mal dosiahnuť okolo roku  2050. Potom sa Európa podľa prognóz prepne do spiatočky. V niektorých veľkých krajinách, ako je Nemecko, Španielsko a Poľsko, už zmenšovanie populácie začalo, čo je markantné z postupného miznutia pracovne aktívnej vrstvy.


Dnes pripadajú asi štyria ľudia v produktívnom veku na jedného dôchodcu vo veku 65 rokov a viac. V roku 2060 to budú iba dvaja pracovníci na podporu každého seniora.


K tomu treba pripočítať ešte ďalšie zlé správy pre verejné financie kontinentu. To v podstate znamená dve veci: vyššie náklady a nižšie daňové príjmy. Komisia odhaduje, že do roku 2060 bude potrebovať na výdavky na dôchodky, zdravotnú starostlivosť a ďalšie oblasti súvisiace s vekom obyvateľstva, sumu v hodnote 1,4 % HDP. Po prepočte na jednotlivé krajiny bude najviac postihnuté Slovinsko, ktoré bude musieť čeliť ďalšiemu účtu v hodnote 6,8 % HDP len vďaka starnutiu svojej populácie. O nič lepšie na tom nie je ani Belgicko (5,1 %), Nemecko (5 %). Slovensku bude podľa prognózy potrebovať 4 % HDP.  Na prvý pohľad to nemusí vyzerať, že je to veľa, ale v súvislosti s krízou, kedy nedokážeme nájsť spoľahlivý spôsob pre naštartovanie ekonomiky, a kedy nie sú k dispozícii žiadne známky rastu, to môže vytvoriť v dlhodobejšom horizonte úplne iný obraz.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy