Aktivita výrobného sektora eurozóny v máji mierne vzrástla

Aktivita výrobného sektora eurozóny v máji 2015 mierne vzrástla, no o niečo menej, ako naznačoval rýchly odhad. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa spresnených výsledkov prieskumu sa index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny v máji zvýšil na 52,2 bodu z aprílových 52 bodov, a nie na 52,3 bodu, ktoré dosiahol pri rýchlom odhade.
Májová hodnota indexu sa tak ešte vzdialila od hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného odvetvia od jej poklesu. PMI výrobného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou už 23 mesiacov. Oživenie cien ropy a slabšie euro však prispeli k zvýšeniu vstupných nákladov firiem v eurozóne, ktoré v máji vzrástli najstrmšie za tri roky.
Z prieskumu Markit ďalej vyplýva, že spomedzi najväčších ekonomík eurozóny sa rast aktivity nemeckého výrobného sektora v máji spomalil a jeho PMI klesol z aprílových 52,1 bodu na 51,1 bodu v máji, a nie na 51,4 ako naznačovali predbežné údaje. Naopak, v prípade Francúzska sa májový PMI zvýšil na 49,4 bodu z aprílových 48 bodov, ale udržal sa pod zlomovou hranicou 50 bodov.
Podľa hlavného analytika Markit Chrisa Williamsona tieto výsledky sú signálom, že ekonomika eurozóny síce pokračuje v raste, ale jej tempo je skôr mierne ako pôsobivé. Predpovedá, že výkon priemyslu v menovej únii sa v 2. štvrťroku zvýši o 0,5 % a ekonomika bloku si udrží 0,4-% tempo rastu, ktoré dosiahla v 1. kvartáli roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy