Rast britského maloobchodu sa v máji zrýchlil

Index maloobchodných tržieb, ktorý zostavuje Konfederácia britského priemyslu, v máji posilnil na úroveň 51 bodov z aprílových 12 bodov

Rast tržieb britského maloobchodu sa v máji zrýchlil. Index tržieb, ktorý zostavuje Konfederácia britského priemyslu, v máji posilnil na úroveň 51 bodov z aprílových 12 bodov. Výrazne tak prekonal očakávania ekonómov, ktorí predpokladali, že posilní na 17 bodov. Index očakávaných tržieb v júni stúpol na 58 bodov z májových 40 bodov, čiže sa dostal najvyššie od septembra 1988.

„Nízka inflácia, o ktorej sa predpokladá, že zostane pod úrovňou 1 % do konca tohto roka, poskytuje domácnostiam väčšiu kúpnu silu,“ uviedla Rain Newton-Smithová z Konfederácie britského priemyslu. Celková perspektíva maloobchodných firiem je dobrá, konštatovala. Z prieskumu ďalej vyplýva, že maloobchodníci plánujú najvyššie objednávky u svojich dodávateľov od septembra 1996.

Minulotýždňové údaje britského štatistického úradu ukázali, že maloobchodné tržby v krajine v apríli výrazne stúpli, keďže zákazníci využili pokles cien a nezvyčajne teplé počasie podporilo nákupy nových odevov. Medzimesačne aprílové tržby posilnili o 1,2 % a oproti aprílu minulého roka sa zvýšili o 4,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy