Tri najčastejšie finančné chyby, ktorých sa dopúšťajú páry

, YahooFinance Foto: thinkstock;SITA

Či už ste novomanželia, alebo sa chystáte osláviť svoje strieborné výročie, bude dobré ak sa vyvarujete vážnym chybám pri správe svojich peňazí ako pár.

Každý robí chyby, ale najlepšie sa učí na chybách tých druhých. Hlavne ak nesprávne kroky ohľadom súkromných financií dokážu naštrbiť vzájomné vzťahy, David Bach sa zameral na tie, ktorých sa páry dopúšťajú najčastejšie. Zhrnul ich vo svojej novej knihe „Deväť krokov k vytvoreniu bohatej budúcnosti pre vás a vášho partnera." Tu sú tri z nich.

Bez závetu
Bach vo svojej knihe píše, že príliš málo párov má spísanú poslednú vôľu. "50 % párov nemá písomne vôbec nič, niektorí majú svoje aktíva aspoň v životných fondoch, čo je dediteľné“. Určite sa nikto nechce zaoberať myšlienkou odchodu svojej milovanej manželky, alebo manžela. Mať písomný dokument o dedení majetku je ale nevyhnutnosť. Zmätok v aktívach je posledná vec, ktorú budete chcieť riešiť keď budete smútiť po strate milovaného človeka. Napíšte závet kým ste zdraví.

Čo na dôchodku
Musíte sa vzájomne zhodnúť na tom, ako budete žiť po odchode do dôchodou. Podľa Bacha sa tejto otázke nevenuje dostatočná pozornosť. Napríklad, je celkom možné, že jeden z manželov by najradšej predal spoločný dom a zostávajúcu časť života strávil pohodlnejšie v paneláku. "Páry by si mali ujasniť, koľko peňazí potrebujú a v akom veku majú v pláne odísť do dôchodku." V niektorých prípadoch dôchodcovia plánujú ďalej pracovať aj po odchode do penzie. Určite majú tieto skutočnosti vplyv na spoločný rozpočet. Všetky podrobnosti by ste si mali spoločne vyjasniť v dostatočnom časovom predstihu.

Chuť riskovať
"Protiklady sa priťahujú," tvrdí vo svojej knihe Bach. Z tohto dôvodu je potrebné, aby páry spoločne diskutovali o tom, ako plánujú investovať zarobené peniaze. Je tu istá šanca, že jeden z vás má väčšiu chuť na riziko, než druhý. "Ale musíte investovať ako by ste boli jeden človek," radí Bach. Diskutujte o tom, či riziko stojí za odmenu. Je to lepšie urobiť vopred, ako by ste sa neskôr mali hádať, kto mal pravdu.

Súvisiace články

Aktuálne správy