Dôvera v českú ekonomiku sa v máji zvýšila

Súhrnný indikátor ekonomickej dôvery v Českej republike v máji vzrástol na 95,5 bodu z aprílových 95,1 bodu

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v máji mierne zvýšila. Súhrnný indikátor ekonomickej dôvery vzrástol na 95,5 bodu z aprílových 95,1 bodu. Ukazovateľ dôvery spotrebiteľov síce klesol na 103,6 bodu z aprílových 104,3 bodu, ale index nálady podnikateľov sa medzimesačne zvýšil na 93,8 bodu z aprílových 93,2 bodu. Vyplýva to z prieskumu českého štatistického úradu, ktorého výsledky v pondelok zverejnil na svojej internetovej stránke.
Z prieskumu medzi českými spotrebiteľmi vyplynulo, že v porovnaní s aprílom sa mierne zvýšili ich obavy zo zhoršenia celkovej ekonomickej situácie v najbližších dvanástich mesiacoch. Obavy českých spotrebiteľov zo zvýšenia nezamestnanosti sa však v máji v porovnaní s aprílom takmer nezmenili.

Index nálady v českom priemysle v máji stúpol na 96,2 bodu z úrovne 95,9 bodu, na ktorej bol v predchádzajúcom mesiaci. Podnikatelia v priemysle predpokladajú v najbližších troch mesiacoch mierne zväčšenie výroby aj zamestnanosti. V stavebníctve sa však očakávania pre najbližšie tri mesiace nezmenili a index dôvery zostal na aprílovej úrovni 86,3 bodu.

Celková nálada v českom obchode sa v máji oproti aprílu mierne zhoršila, hoci očakávania na najbližšie tri mesiace sa takmer nezmenili. Index dôvery v sektore obchodu klesol na 101 bodov z aprílových 101,2 bodu. V odvetví služieb vrátane bankového sektora sa však očakávania na obdobie najbližších troch mesiacoch mierne zlepšili a index nálady stúpol na 91,3 bodu z aprílových 90,1 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy