Osvedčený podvod: Reagujem na váš inzerát, zaplatíte mi dopravu do cudziny?

, lidovky Foto: thinkstock

Internetoví podvodníci už roky používajú rovnaký spôsob, ako užívateľov slovenských webov obrať o peniaze. Presnejšie len tých, ktorí inzerujú rôzne veci na predaj prostredníctvom bazárov, či aukčných portálov.

Prvé prípady sa objavili už niekoľko rokov dozadu. Stále sa však nájdu nové obete, ktoré na populárny podvod naletia. Pritom neustále pribúdajúce historky popisujú stále rovnakú stratégiu. Podvodníci sa už nezameriavajú na drahé veci, ozývajú sa aj na celkom obyčajné ponuky. Majte sa na pozore, ak predávate čokoľvek.

Scenár je vždy rovnaký. Uverejníte na webe inzerát, že niečo predávate. Elektronickou poštou sa vám ozve záujemca, ktorý je jasné, že píše po slovensky len pomocou robotického prekladača. Alebo rovno po  anglicky. Píše, že je skutočne vážny záujemca a chcel by, aby ste mu tovar poslali do jeho krajiny. Za predávaný tovar aj dopravu zaplatí cez systém PayPal, čo je rozšírený prostriedok na internetové platby fungujúci de facto ako účet. Celý podvod spočíva v platbe za kuriéra.

Ak na obchod prikývnete, príde do e-mailu správa, ktorá vyzerá totožne ako od spoločnosti PayPal. Rozdiel je len v tvare e-mailovej adresy. V správe sa píše, že predávajúcemu bude na účet pripočítaná suma zvýšená o náklady na dopravu.  Ešte predtým ale musí predávajúci podľa inštrukcií podvodníka peniaze za dopravu poslať cez spoločnosť Western Union, ktorá má údajne zariadiť odvoz tovaru. Až potom sa "uvoľnia" peniaze z účtu v spoločnosti PayPal, ktoré majú doputovať predávajúcemu. Ako však správne tušíte, to sa nikdy nestane.

Zjednodušene povedané: nachytaný človek zaplatí za dopravu skôr, ako za svoj tovar dostane nejaké peniaze. Ide spravidla o nemalé sumy. 

Podozrivé ponuky by ste mali jednoducho odhaliť krátkou korešpondenciou s kupujúcim. Určite by ste mali zvážiť predaj, ak ide o kupujúceho zo zahraničia, ktorý si nemôže prebrať tovar osobne z ruky do ruky. Podvodník je silný v tom, že ide o skutočného človeka, ktorý reaguje na konkrétne otázky a vysvetľuje, prečo si chce to či ono zaobstarať a prečo to chce poslať. Opatrnosť je na mieste hlavne ak ide o vety prehnané internetovým prekladačom.


"Budem rád, vedieť, celkové náklady na túto položku, kontaktujte ma späť."
 "Som naozaj záujem o kúpu tejto položky, dúfam, že je k dispozícii na predaj?"
"Dobrý deň predávajúci myslíte stále tieto položky budú k dispozícii na predaj s dobrom stave? Ja čakať vaša odpoveď v angličtine … thanks."      
 "What 'your final selling price in euro?"       
"I like the item and just wana know if is still available? Please Kindly get back as soon as possible with the selling price in euro. Thank.s "


Dobrými orientačnými bodmi sú teda lámaná slovenčina, zaslanie tovaru do zahraničia a využívanie falošného mailu obsahujúceho napríklad čísla. Zbystrieť sa oplatí aj pri menách spoločnosti, ktoré zneužívajú, napríklad PayPal a Western Union. Ak by ste zavolali na infolinku Western Unionu, operátor vás po niekoľkých slovách preruší s tým, že tieto podvody sa množia a oni o nich vedia. Ale chytiť podvodníka nie je v ich silách. Navyše sa podvody neobjavujú masívne, ale vo vlnách. Len zopár prípadov mesačne.

Ak máte akékoľvek pochybnosti o korektnosti kupujúceho, vždy môžete predaj odmietnuť. Rátajte však s tým, že to podvodníka poriadne rozčúli. Jednotlivé prípady hovoria o následných výhražných mailoch, o hroziacej žalobe, či oznámení prípadu FBI. Neváhajú priložiť obrázok agenta so samopalom v ruke. Nad týmto obsahom sa len pousmejte a poštu vymažte. Vyhrážky po čase chodiť prestanú.

Súvisiace články

Aktuálne správy