VšZP vlani s poklesom zisku na 12 mil. eur

Strata z minulých rokov Všeobecnej zdravotnej poisťovne bola na konci vlaňajška 69 mil. eur.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) udržala i v minulom roku hospodárenie v plusových číslach, jej zisk však medziročne poklesol o 3,5 mil. eur. Na konci vlaňajška vykázala kladný hospodársky výsledok 12 mil. eur. „Akcionár, rozhodol, že hospodársky výsledok pôjde 100 percent na tvorbu rezervného fondu a následne odsúhlasil návrh predstavenstva, aby rezervný fond bol rozpustený na nulu a zdroje boli použité účtovne na zníženie straty minulých období a finančne boli peniaze ponechané v prostriedkoch VšZP v prospech poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ uviedol riaditeľ sekcie ekonomiky VšZP Miroslav Vaďura.

Generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai dopĺňa, že zisk neustále vracajú do systému zdravotného poistenia, ale chcú tak robiť zmysluplne aj formou preventívnych prehliadok. Najnovšie VšZP dopĺňa napríklad preventívnu prehliadku u všeobecných lekárov o vyšetrenie rizika vzniku cievnej mozgovej príhody.

Poisťovňa si však nesie so sebou stratu z minulých rokov, ktorá bola v závere vlaňajška vo výške 69 mil. eur. Riaditeľ sekcie ekonomiky podotýka, že od roku 2012 sa im podarilo túto stratu znížiť o polovicu, teda o 69 mil. eur. Aktuálne, k prvému máju tohto roka, by mala byť na úrovni 56,9 mil. eur. VšZP má ambíciu zbaviť sa tejto záťaže do troch rokov. Vaďura vysvetlil aj zníženie straty. „Sú dva spôsoby a to hospodárením, ktorého výsledkom musí byť zisk a potom následnými účtovnými operáciami, v ktorých sa premietajú rozdiely medzi časom vzniku, časom účtovania a časom preukázania zaúčtovaných nárokov. Typickým príkladom takéhoto pohybu v čase je tvorba technických rezerv na ročné zúčtovanie,“ konštatuje Vaďura.

Podotýka, že ku koncu vlaňajška dosiahli celkové príjmy poistného od ekonomicky aktívnych osôb výšku 1,8 mld. eur, čo je oproti roku 2013 o 104,2 mil. eur viac. K tomu istému dátumu evidujú 95,74 % pohľadávok po lehote splatnosti pokrytých exekučnými titulmi. Výťažnosť z exekúcií narástla na 56,27 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy