Zápisník investora: Vyberáme akcie podľa testu pomeru P/E

, Colosseum Foto:SITA

Investori majú v súčasnosti k dispozícii nepreberné množstvo príležitostí, kam investovať peniaze. V spleti rôznych ponúk sa dá veľmi ľahko zablúdiť. S cieľom uľahčiť výber tých najvhodnejších aktív sme pripravili sériu testov rôznych jednoduchých i pokročilejších stratégií.

Dnes sa pozrieme na výber akciových investícií na základe pomeru P/E (cena akcie delená ziskom na akciu). Je to jeden z najbežnejších a najľahšie dostupných fundamentálnych ukazovateľov.

Parametre testu
Sledované aktíva: akcie z indexu S&P 500
Obdobie: 31. 3. 1994 až 31. 3. 2015
Rebalancovanie portfólia: 2x ročne
Investovaná čiastka: podľa trhovej kapitalizácie danej akcie. Táto podmienka je potrebná, aby bolo možné porovnať stratégiu s indexom S&P 500, kde sú váhy jednotlivých akcií podľa trhovej kapitalizácie.

Test prebieha pomocou jednoduchej metódy rozdelenia portfólia na kvartily od akcií s najnižším pomerom P/E po akcie s najvyšším pomerom P/E. Výkonnosť je vo forme total return po započítaní dividend, ale pred odpočítaním poplatkov a daní.

Výsledky testu
V nasledujúcej tabuľke sú zhrnuté základné výnosové a rizikové charakteristiky jednotlivých kvartilov. Oproti indexu S&P 500 má výraznú nadvýnosnost len ​​1. kvartil, ktorý obsahuje 25 % akcií s najnižším pomerom P/E.

Investície do lacných akcií podľa pomeru P/E môže byť pre investora z dlhodobého hľadiska prínosná. Ten však musí byť pripravený na obdobie všeobecnej eufórie, kedy jeho portfólio lacných akcií bude zaostávať za trhom. Príkladom je technologická bublina na konci 90. rokov. Vtedy sa krátkodobo oplatilo nakupovať akcie s vysokým P/E. Avšak po prasknutí zaznamenali investori u týchto akcií obrovský prepad hodnoty. Maximálny drawdown dosiahol 85 % (pri akciách s nízkym P/E bol maximálny drawdawn 56 %). Uvedený test nadhodnocuje skutočnosť, ktorú možno reálne očakávať, pretože nezohľadňuje poplatky, dane a ďalšie problémy (napr. Survivorship bias). S pokročilejšími stratégiami sa stretnú investori v portfóliách nášho oddelenia Asset management.

Kumulatívny vývoj hodnoty akciového portfólia pri investovaní na základe pomeru P/E v % (zdroj: Colosseum)

Autorom je Boris Tomčiak, vedúci oddelenia Asset management, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy