Zomrel Alexandre Lamfalussy, jeden z otcov jednotnej európskej meny

, TASR Foto: SITA

Ekonóm Alexandre Lamfalussy, jeden zo zakladateľov jednotnej európskej meny, zomrel v sobotu (9.5.) vo veku 86 rokov.

Ekonóm Alexandre Lamfalussy, jeden zo zakladateľov jednotnej európskej meny, zomrel v sobotu (9.5.) vo veku 86 rokov. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa. S odvolaním sa na dnešné vydania belgických médií o tom informovala agentúra Reuters.

Lamfalussy, ktorý opustil rodné Maďarsko po 2. svetovej vojne a prijal belgické občianstvo, bol prvým prezidentom Európskeho menového inštitútu (EMI), predchodcu súčasnej Európskej centrálnej banky. V roku 1997 ho v tejto funkcii nahradil Holanďan Wim Duisenberg, ktorý sa stal prvým prezidentom banky dohliadajúcej na menovú politiku v eurozóne.

Lamfalussy neskôr dohliadal na zavedenie nového systému, ktorého úlohou bolo upraviť európske predpisy pre sektor finančných služieb. Tento systém si získal aj označenie Lamfalussyho proces. Jedným z jeho prvých veľkých úspechov bola harmonizácia regulácie pre investičné služby, známa ako Smernica o trhoch finančnými nástrojmi (MiFID).

Lamfalussy študoval na belgickej Katolíckej univerzite Leuven a britskej Oxfordskej univerzite, neskôr aj v belgickom Louvaine a na americkej Univerzite Yale. Zastával rôzne funkcie v Banke pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) v Bazileji a až do roku 1993 bol jej prezidentom. O rok neskôr sa stal prezidentom EMI.

Súvisiace články

Aktuálne správy