Deficit obchodu Rakúska s Kazachstanom vlani prudko vzrástol

Rakúsko zvýšilo vlani obchodný deficit s Kazachstanom, svojím najväčším dodávateľom ropy, na vyše 1,3 miliardy eur. Informuje o tom APA. Rakúske firmy znížili export do krajiny medzi Ruskom a Čínou o 12 % na 257 miliónov eur, kým rakúsky dovoz z Kazachstanu vzrástol medziročne o 23 % na 1,6 miliardy eur.
Najväčšou neistotou pre vzájomný obchod je teraz kazašská mena – tenge. Tento rok by malo znovu dôjsť k poklesu jej hodnoty. Uviedol to dnes vo Viedni delegát Rakúskej obchodnej komory v Kazachstane Michael Müller. Pokles kazašskej meny zdražuje dovoz z Rakúska.
K devalvácii tenge o 20 % došlo už vlani vo februári. Ratingová agentúra Fitch a Bank of America predpokladajú, že jeho výmenná hodnota by sa mala znížiť ešte o 20 až 30 %.
Neistota okolo hodnoty tenge vyvoláva v krajine obmedzovanie úverov. Pre malé a stredne veľké firmy sú teraz veľmi drahé. Dochádza k poklesu súkromnej podnikateľskej iniciatívy.
Veľkým rakúskym investorom v Kazachstane je len koncern OMV, ktorý ťaží ropu z vlastného poľa. V krajine však podniká do 500 rakúskych firiem. Väčšina z nich pôsobí v projektových službách.
Podnikateľské prostredie v krajine nie je jednoduché. Ďalšou prekážkou pre činnosť investorov zostáva rozšírená korupcia.

Súvisiace články

Aktuálne správy