Volvo postaví nový závod v Južnej Karolíne

Švédska automobilka Volvo si vybrala Južnú Karolínu za cieľ svojej investície v hodnote 500 miliónov USD (445,59 milióna eur). Vybuduje tam nový závod, v ktorom nájde prácu približne 4000 ľudí. Cieľom tohto kroku je získať väčší podiel na americkom trhu s autami. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
S výstavbou továrne v Berkeley County, južne od Charlestonu, chce Volvo začať už na jeseň tohto roka a prvé vozidlá by mali opustiť montážne linky v roku 2018. Výrobná kapacita závodu bude 100.000 automobilov ročne, no časom sa môže zvýšiť až na dvojnásobok.
V prvej fáze tak Volvo zamestná v Berkeley County približne 2000 ľudí a neskôr môže počet jeho zamestnancov stúpnuť až na 4000.
Švédsky výrobca sa vo finále rozhodoval medzi Južnou Karolínou a štátom Georgia, ale nakoniec si vybral Berkeley County.
Táto investícia je súčasťou stratégie čínskeho koncernu Geely, ktorý v roku 2010 kúpil Volvo od americkej automobilky Ford. Cieľom je znova vybudovať renomovanú značku, ktorá sa počas globálnej finančnej a hospodárskej krízy dostala do problémov. Ale súvisí to aj s čoraz tvrdšou konkurenciou na americkom trhu s luxusnými autami.
Konkurenčné firmy zvyšujú svoje kapacity v oboch Amerikách. Mnohé z nich si pritom jednak z dôvodu nižších mzdových nákladov, ale tiež slabších odborov a blízkosti trhu v USA vyberajú za cieľ svojich investícií Mexiko.
Podľa odhadu spoločnosti WardsAuto výrobná kapacita automobiliek v Severnej Amerike by mala v nasledujúcich piatich rokoch, teda do roku 2020, stúpnuť o 10 % na 19,6 milióna osobných a ľahkých komerčných áut.
Aj nemecké automobilky Audi, BMW a Mercedes-Benz nedávno oznámili, že zvýšia svoju výrobnú kapacitu v tomto regióne.

Súvisiace články

Aktuálne správy