Cameron má šancu získať od EÚ ústupky, tvrdí Barroso

Lídri EÚ sú ochotní ustúpiť niektorým požiadavkám Londýna, šance na dohodu po znovuzvolení britského premiéra Davida Camerona vzrástli, tvrdí bývalý predseda Európskej komisie José Manuel Barroso

Šance britského premiéra Davida Camerona dohodnúť sa s Európskou úniou na novej podobe vzťahov po jeho znovuzvolení vzrástli. Vyhlásil to v pondelok bývalý predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso. V britských voľbách vo štvrtok prekvapujúco zvíťazili Cameronovi konzervatívci a vzťahy s Európskou úniou budú pre staronového premiéra jednou z kľúčových tém v jeho druhom funkčnom období. Cameron po oznámení výsledku volieb, ktoré zabezpečili jeho strane parlamentnú väčšinu, potvrdil, že o členstve krajiny v EÚ plánuje koncom roka 2017 vypísať referendum. Podľa bývalého predsedu EK má Cameron šancu od európskych partnerov dosiahnuť ústupky.

„Podmienky sa zlepšili v jeho (Cameronov) prospech,“ povedal Barroso pre rozhlasovú stanicu BBC. „Premiér Cameron má teraz čerstvú legitimitu a myslím, že dovnútra aj väčšiu autoritu, aby sa zasadil za Európu,“ dodal bývalý predseda EK. Lídri únie sú podľa neho ochotní vyhovieť niektorým požiadavkám Londýna, špecifický návrh Camerona, aby migranti z členských krajín EÚ museli vo Veľkej Británii dlhšie čakať, kým im vznikne nárok na sociálne dávky, však označil za problematický. „Radil by som, aby sa o (akýchkoľvek britských návrhoch) najskôr viedli neformálne diskusie s inštitúciami a relevantnými partnermi. Myslím, že tón je dôležitý,“ zdôraznil bývalý predseda EK.

Súvisiace články

Aktuálne správy