Kroky ECB priniesli očakávané ovocie: Koniec deflácie v eurozóne

, Bloomberg; Roklen Foto: SITA

Pokles spotrebiteľských cien v eurozóne sa podľa predbežných údajov v apríli zastavil. Medziročne ceny po marcovom 0,1 % poklese stagnovali, ako sa aj očakávalo. Údaje zverejnil Eurostat.

Najväčší pozitívny vplyv mali podľa predbežných dát služby, ktoré rástli o 0,9 % oproti 1 % v marci a potraviny, alkohol a tabak, ktoré rástli 0,9 % oproti 0,6 % v marci. Ceny priemyselných tovarov takmer stagnovali, +0,1 % oproti 0 % v marci a ceny energií sa opäť znížili, ale pomalším tempom, -5,8 % oproti -6 % v marci.

Analytici stagnáciu cien očakávali a interpretujú ju ako pravdepodobný koniec deflačného vývoja vďaka pozitívnym dopadom v marci spusteného programu kvantitatívneho uvoľňovania Európskou centrálnou bankou. Nákupy dlhopisov do bilancie ECB sú primárne zamerané práve na potlačenie deflačných tlakov, respektíve povzbudenie tých inflačných. Podporou sú priaznivé údaje o bankových úveroch, ktoré v marci prvýkrát od roku 2012 vzrástli. Rovnako priaznivé sú aj údaje z nemeckej ekonomiky. Neistota z vývoja v Grécku už nemá významnejší vplyv.

V deflácii sa krajiny používajúce spoločnú menu ocitli vlani v decembri, druhýkrát v histórii eura. Januárový medziročný pokles cien o 0,6 percenta bol najväčším cenovým prepadom od júla 2009, keď ceny klesali od júna do októbra. Európska centrálna banka predvída, že miera inflácie zostane v tomto roku ešte v blízkosti nuly a následne postupne porastie až na 1,8 percentné tempo v roku 2017. Inflácia v eurozóne je už od októbra 2013 pod hranicou jedného percenta, ktorú ECB už označuje za nebezpečnú zónu.

Eurostat dnes zverejnil aj informácie o vývoji nezamestnanosti v menovej únii. Tá v marci zotrvala na predchádzajúcu úrovni 11,3 %, zatiaľ čo analytici očakávali o desatinu nižší údaj.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy