EP podporí zamestnávanie mladých jednou miliardou eur

Európsky parlament (EP) v stredu schválil plán, ktorý má pomôcť mladým ľuďom zamestnať sa. Ako ďalej informoval slovenský europoslanec Ivan Štefanec, ktorý legislatívu tiež podporil, zo spoločných prostriedkov sa vyčlení na rok 2015 jedna miliarda eur na projekty spojené so zamestnávaním mladých. Každému občanovi do 25 rokov tak bude umožnené do štyroch mesiacov od ukončenia školy alebo straty zamestnania získať nové pracovné miesto či rekvalifikovať sa.

„Je potrebné zabezpečiť, aby ľudia, ktorí opúšťajú školy, získali čo najskôr pracovné návyky a mohli sa tak neskôr stať plnohodnotnými členmi spoločnosti,“ povedal Štefanec. Pre zdravý vývoj európskej ekonomiky je však podľa neho dôležitejšie vytvorenie takého prostredia, ktoré by nové pracovné miesta generovalo samo. Pozornosť by mala podľa neho smerovať aj na iné nástroje podpory mladých ľudí. „Jednoduchšie zakladanie firiem a jednoosobových s. r. o. spolu so skvalitnením podnikateľského prostredia všeobecne by bolo systémovejšie riešenie ako dotácie,“ skonštatoval Štefanec.

Pri dotáciách navyše podľa neho hrozí, že bez dostatočných kontrolných mechanizmov nebudú vládami členských štátov využité efektívne. „Ako sme toho svedkami pri eurofondoch. Namiesto miliardy eur je určite lacnejšie a efektívnejšie umožniť mladým ľuďom založiť si firmu za jedno euro cez internet s možnosťou podnikať v celej EÚ,“ dodal Štefanec.

Súvisiace články

Aktuálne správy