Zásobovanie bánk v eurozóne peniazmi aj úvery v marci vzrástli

Zásobovanie bánk v eurozóne peniazmi sa v marci zrýchlilo, a to viac, ako ekonómovia očakávali. Navyše, aj objem úverov súkromnému sektoru konečne vzrástol. Vyplýva to z najnovších údajov Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa údajov ECB o stave peňažnej zásoby M3, ktorá je kľúčovým ukazovateľom stavu hotovosti v ekonomike, sa medziročné tempo jej rastu v eurozóne v marci zrýchlilo na 4,6 % z februárových 4 %. Prekonalo tak aj odhady ekonómov, ktorí očakávali, že dosiahne 4,3 %.
A medziročné tempo rastu peňažnej zásoby M1 v eurozóne sa v marci 2015 zvýšilo na 10 % z februárových 9,1 %.
Priemerné tempo rastu M3 za tri mesiace do konca marca dosiahlo 4,1 %, čo je tiež zrýchlenie v porovnaní so zvýšením M3 o 3,8 % v období december – február.
Dobrou správou tiež je, že komerčné banky v krajinách, ktoré platia eurom, poskytli súkromnému sektoru v marci 2015 o 0,1 % viac úverov ako v rovnakom mesiaci minulého roka. To je pozitívna zmena v porovnaní s februárom, keď ešte objem úverov pre súkromný sektor medziročne klesol o 0,1 %. Z toho domácnostiam banky poskytli v marci o 0,4 % viac úverov ako pred rokom.

Súvisiace články

Aktuálne správy