Prieskum: Investori sľubom Grécka neveria

, ČTK Foto: SITA

Zhruba polovica investorov predpokladá, že Grécko v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov opustí eurozónu. Ukázali to výsledky prieskumu nemeckého inštitútu Sentix. Údaje podľa agentúry Reuters naznačujú, že každý druhý investor príliš neverí sľubom udržať Atény v menovej únii.

Sentix v rámci pravidelného prieskumu zisťuje, aké percento oslovených investorov sa domnieva, že sa menová únia rozpadne. Najnovší prieskum sa uskutočnil v závere minulého týždňa a zúčastnilo sa ho 1023 inštitucionálnych a individuálnych investorov.

Rozpad eurozóny počas nasledujúcich 12 mesiacov podľa aktuálnych výsledkov v súčasnosti očakáva 49 percent oslovených investorov. V júli 2012 tieto obavy malo 73 percent. Čiastkové ukazovatele pre Grécko v apríli stúpli na 48,3 percenta z marcových 35,5 percenta. Tento výsledok podľa inštitútu naznačuje, že zhruba polovica investorov neverí sľubom politikov, že existuje len jeden plán pre zadlžené Grécko,  a to udržať ho v eurozóne.

Médiá cez víkend uviedli, že niektorí ministri financií eurozóny prvýkrát pripustili úvahy o náhradnom pláne pre Grécko pre prípad, že sa krajina nedokáže do konca júna dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na ďalšom financovaní.

Taliansky minister financií Pier Carlo Padoan ale v pondelok poprel, že by sa na scenári gréckeho odchodu pracovalo. Obdobne člen výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeur v rozhovore pre májové číslo mesačníka Alternatives économiques uviedol, že ECB žiadne plány na grécky odchod z eurozóny nevytvára. "Odchod Grécka nie je scenár, na ktorom pracujeme," uviedol Coeur podľa prepisu rozhovoru, ktorý na svojej internetovej stránke zverejnila ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy