Lotos skončil prvý kvartál so stratou 101 mil. zlotých

Spoločnosť, ktorá je druhou najväčšou poľskou rafinérskou firmou, uviedla, že výsledok negatívne ovplyvnili najmä oslabenie poľskej meny a precenenie zásob ropy

Spoločnosť Lotos, ktorá je druhou najväčšou poľskou rafinérskou firmou, v prvom kvartáli vykázala čistú stratu 101 mil. zlotých (PLN). Hlavným dôvodom bolo oslabenie poľskej meny a precenenie zásob ropy. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že štátna spoločnosť Lotos za január až marec skončí v čistej strate 156 mil. PLN. V rovnakom období predošlého roka bola strata firmy v sume 32 mil. PLN. Odhady analytikov sa však výrazne líšia, a to najmä pre rozdielne vyčíslenie dopadu precenenia zásob ropy a poklesu zlotého voči doláru.

Spoločnosť Lotos zároveň uviedla, že jej prevádzkový výsledok, ktorý nezohľadňuje vplyv zmien ceny ropy na zásoby, vzrástol v sledovanom období na 283 mil. PLN, kým rok predtým bol na úrovni 73 mil. PLN. Analytici očakávali, že upravený prevádzkový zisk za január až marec bude 191 mil. PLN.

(1 EUR = 4,0015 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy