Veľký omyl na trhu: Som tak dobrý, mám to všetko pod kontrolou!

, MoneyBeat Foto: thinkstock

Je nebezpečné, ak sa vám v investovaní priveľmi darí? Ak výkonnosť aktív prekonáva vaše očakávania, máte dobrý pocit, že viete, čo robíte. Tomu sa hovorí ilúzia kontroly.

Dobrým príkladom sú investori, ktorí v rokoch 2011 a 2012 nakupovali vo veľkom zlato. Vtedy sa táto komodita predávala za 1400 až 1900 dolárov za trójsku uncu a všetci boli presvedčení, že inam než smerom hore jej cena ísť nemôže. Najviac istí svojou pravdou, že sa vyšplhá až na 5 000 dolárov, boli ľudia, ktorí nakúpili za menej ako tisíc dolárov. Inými slovami, čím viac na zlate zarobili, tým istejší si boli, že cena mieri nezadržateľne hore. Zlato sa teraz ale obchoduje okolo 1 300 dolárov za trójsku uncu.

Ďalším príkladom sú ľudia, ktorí v roku 1999 nakupovali internetové akcie, takže sa im za veľmi krátky čas podarilo zdvojnásobiť alebo strojnásobiť svoje imanie. Rad z nich bol do začiatku roka 2000 presvedčený, že nič iné ani nemá cenu držať. Za ďalších 12 až 18 mesiacov práve títo ľudia prišli počas takzvanej internetovej horúčky o 90 a viac percent svojho majetku.

V bežnom živote to väčšinou funguje tak, že keď opakujete isté veci stále dokola, ste úspešnejší. To je napríklad prípad hudobníkov, ktorí sa vďaka poctivému cvičeniu málokedy pomýlia v notách. Zručnosť jedného takého muzikanta navyše nesťažuje prácu ostatným hudobným profesionálom.

Situácia na finančných trhoch je však iná, tam sa pohybuje mnoho skúsených investorov, ktorých kroky sa navzájom rušia tým, ako rýchlo dvíhajú ceny jednotlivých obchodov. Čo v skutočnosti odlišuje jedného investora od druhého, je šťastie. A kvôli presvedčeniu, že máte pravdu a že viete, čo robíte, na tento dôležitý fakt môžete ľahko zabudnúť.

Výskumníci z Harvardu preukázali, že keď necháte ľudí desaťkrát hodiť mincou a im sa podarí osemkrát uhádnuť, čo padne, získajú presvedčenie, že sú v tejto disciplíne lepší ako priemer. Tento typ správania sa dostal prosté označenie, ilúzia kontroly. Ak sa naopak ľuďom pri hádzaní mincí nedarí, prípadne sa im darí uhádnuť viac-menej náhodne, pocit výnimočnosti nemajú.

Pred ilúziou kontroly je nutné mať sa na pozore. Čím dlhšie ste totiž boli o svojej pravde presvedčení, tým ťažšie bude vytriezvenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy