Opozícia chce pracovnú skupinu k reštrukturalizácii Váhostavu

Riešenie, ktoré ponúka vláda, je podľa predsedu KDH a momentálne odvolávaného podpredsedu parlamentu Jána Figeľa v prospech akcionárov a majiteľov Váhostavu

Opozícia vytvorí legislatívnu pracovnú skupinu zameranú na reštrukturalizáciu firmy Váhostav-SK, a. s. Informoval o tom predseda KDH Ján Figeľ. Navrhované riešenie vlády je podľa neho v záujme akcionárov a majiteľov spomínanej firmy. “Zodpovednosť alebo kompenzácia za vzniknuté škody sa prenáša na štátne aktíva. A to je neprijateľné. Naše podmienky sú za 100-percentnú prácu, 100-percentná pláca. Škodu musia niesť akcionári a majitelia, nie občania,“ povedal.

Aktuálne Figeľové odvolávanie je podľa jeho slov bezprecedentné. “Odvolávanie opozičného predstaviteľa kvázi za dianie v minulosti, nemá obdobu. Zároveň je to zakrývanie vládnej zodpovednosti v štvrtom roku vládnutia za podvod, ktorým je samotná reštrukturalizácia Váhostavu. A za podvod, za ktorým je dlhoročné protežovanie alebo ochranná ruka slovenských štátnych orgánov nad správaním sa Váhostavu,“ poznamenal Figeľ.

Predseda KDH zároveň uvítal zhodu opozície, ktorá sa nechala počuť, že v prípade Figeľovho odvolania stiahne svojich nominantov z funkcií. “Rozhodnutie má v tejto chvíli v rukách Smer, pretože svoj návrh nedokonal, ak ho dokoná, my avizované slovo dodržíme,“ vyhlásil Figeľ s tým, že Smer nemá argumenty, ale má moc. „Kto nemá argumenty, ale nahrádza ich silou, poškodzuje demokraciu,“ doplnil.

Parlamentné výbory by po odchode opozičných poslancov mali podľa Figeľa fungovať formálne. “Budeme sa zúčastňovať na legislatívnej tvorbe, ale nechceme reprezentovať takúto politiku parlamentu alebo vládnucej väčšiny,“ vysvetlil predseda KDH.

Premiér Robert Fico návrh na Figeľovo odvolanie odôvodnil kauzou Váhostav. Podľa neho totiž problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky, ktoré vznikli na základe zmlúv, ktoré podpísal Figeľ v čase, keď bol ministrom dopravy.

Súvisiace články

Aktuálne správy