Ukreximbank chce odloženie splatnosti eurobondov

Hoci Kyjev chce redukciu nominálnej hodnoty ukrajinských záväzkov, v prípade štátnych bánk Ukreximbank a Oschadbank netrvá na znížení istiny, iba na odložení splatnosti. Odloženie je naliehavé hlavne pre Ukreximbank, keďže v závere apríla má splatiť eurobondy za 750 mil. USD.

Ukrajinské štátne banky Ukreximbank a Oschadbank sa počas rokovaní s držiteľmi eurobondov o reštrukturalizácii záväzkov nebudú snažiť o redukciu istiny alebo kupónu. Uviedlo to vo štvrtok vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo financií. Rezort síce dal jasne najavo, že sa bude snažiť o redukciu nominálnej hodnoty ukrajinských záväzkov, ale tento mesiac naznačil, že v prípade eurobondov štátnych bánk Ukreximbank a Oschadbank by sa mohlo postupovať miernejšie.

„Vzhľadom na to, že štátnym bankám sa pripisuje osobitný význam, bude sa od nich žiadať iba reprofilácia týchto záväzkov (to jest predĺženie ich splatnosti). V prípade týchto nástrojov sa nežiada redukcia istiny alebo kupónu,“ uviedlo ministerstvo. Predmetom záujmu sú hlavne eurobondy banky Ukreximbank v hodnote 750 mil. USD, ktoré sú splatné v závere apríla tohto roka.

Hlasovanie o odložení splatnosti týchto eurobondov sa v pondelok odložilo pre nedostatočné kvórum. V stredu banka varovala, že s najväčšou pravdepodobnosťou si nebude môcť splniť záväzky, ak držitelia eurobondov budú hlasovať proti návrhu predĺžiť splatnosť o tri mesiace. Nové hlasovanie bude 27. apríla, čiže v deň splatnosti eurobondov.

(1 EUR = 1,0579 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy