Krajiny G7 musia dať na nový kryt černobyľskej elektrárne 165 mil. eur

Priemyselne najrozvinutejšie krajiny skupiny G7 budú musieť dať na výstavbu nového sarkofágu okolo černobyľskej elektrárne 165 miliónov eur. Informovala o tom agentúra DPA.
Štátny tajomník nemeckého ministerstva životného prostredia Jochen Flasberth sa po návšteve ochrannej zóny v Černobyle vyjadril optimisticky, že potrebnú sumu získajú. „Myslím si, že klub ekonomicky najsilnejších krajín sveta bude schopný túto sumu získať,“ povedal.
Celkovo chýba na nový sarkofág 615 miliónov eur, no Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) prisľúbila 350 miliónov eur a záruky na ďalších 100 miliónov eur. Na výstavbe sa bude podieľať aj Rusko.
Výbuch reaktora v černobyľskej elektrárni 26. apríla 1986 je najväčšou katastrofou v oblasti civilného využívania atómovej energie. Po nehode bol narýchlo postavený betónový kryt, ktorý mal chrániť okolie pred rádioaktívnym žiarením. Pôvodný sarkofág je však poškodený, preto vznikli plány na výstavbu veľkej oceľovej konštrukcie, ktorá má byť 108 metrov vysoká, 162 metrov dlhá a 257 široká.

Súvisiace články

Aktuálne správy