AIIB bude formálne založená do konca tohto roka

Nová Ázijská banka pre investície do infraštruktúry (AIIB) bude formálne založená do konca tohto roka. Oznámil to dnes čínsky minister financií Lou Ťi-wej a dodal, že Peking komunikuje o jej vytvorení s USA aj s Japonskom. Informovala o tom agentúra Reuters.
Minister tiež vyhlásil, že banka bude skôr doplnkom ako konkurentom svetových finančných inštitúcií ako sú Svetová banka (SB), Ázijská rozvojová banka či Medzinárodný menový fond (MMF).
AIIB je čínskym projektom a jej úlohou bude financovať rozvoj infraštruktúry, napríklad budovanie nových ciest, železníc či telekomunikačných sietí. Ale Spojeným štátom sa tento projekt nepáči, vyčítajú mu nedostatok transparentnosti. Washington sa obáva, že Peking bude banku využívať na zvýšenie svojho vplyvu vo svete a považuje ju za rivala SB, v ktorej majú dominantné postavenie USA, a tiež za rivala Ázijskej rozvojovej banky, v ktorej má dominantné postavenie Japonsko.
Štáty sveta majú čas do konca marca, aby sa rozhodli, či sa chcú stať zakladajúcimi členmi AIIB. Najväčším akcionárom banky bude Čína, ktorá sľúbila, že do nej vloží kapitál vo výške 50 miliárd USD (46,83 miliardy eur), čo je polovica z plánovaného počiatočného kapitálu 100 miliárd USD.
Tri najväčšie ekonomiky eurozóny (Nemecko, Francúzsko a Taliansko) a Británia tento týždeň potvrdili, že sa pripoja k AIIB. Japonsko zatiaľ váha, aj keď naznačilo „opatrný súhlas“ a Južná Kórea sa ešte nerozhodla. Austrália dnes vyhlásila, že AIIB má veľa výhod, ale tiež sa ešte nepripojila k projektu. Tieto tri krajiny patria medzi kľúčových spojencov USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy