Počet nových nezamestnaných v USA mierne stúpol

Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti sa v minulom týždni zvýšil o tisíc na sezónne upravených 292 tisíc

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, vzrástol minulý týždeň iba mierne. Naznačuje to, že trh práce zostal stabilný, a to aj napriek spomaleniu ekonomického rastu. Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti sa v týždni končiacom 14. marca zvýšil o tisíc na sezónne upravených 292 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.

Výsledok je tak v súlade s očakávaniami ekonómov, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných stúpol v minulom týždni o 2 250 na 304 750, pričom práve tento indikátor sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, keďže zmierňuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami.

Zo správy amerického rezortu práce ďalej vyplýva, že počet tých, ktorí poberali podporu dlhšie ako týždeň, sa v týždni končiacom 7. marca znížil o 11 tis. na 2,42 milióna. V americkej ekonomike vo februári vzniklo 295 tis. pracovných miest, pričom ide už o dvanásty mesiac v rade, kedy v USA pribudlo viac ako 200 tis. pracovných miest. Miera nezamestnanosti klesla v sledovanom mesiaci na 5,5 %, čo je najmenej za viac ako šesť a pol roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy