Fed urobil krok smerom k zvýšeniu úrokových sadzieb

Americká centrálna banka vynechala zo svojho stanoviska slovo „trpezlivý“ a pootvorila tak dvere zvýšeniu sadzieb v nasledujúcich mesiacoch.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) urobil v stredu krok smerom k prvému zvýšeniu úrokových sadzieb od roku 2006. Americká centrálna banka vynechala zo svojho stanoviska slovo „trpezlivý“ pri úrokových mierach a pootvorila tak dvere zvýšeniu sadzieb v nasledujúcich mesiacoch. "To, že sme vynechali zo stanoviska slovo „trpezlivý“, neznamená, že budeme netrpezliví,“ podotkla však na tlačovej konferencii šéfka Fedu Janet Yellenová.

 

Americká centrálna banka uviedla, že zvýšenie úrokových sadzieb na aprílovom zasadnutí predstaviteľov banky je „nepravdepodobné“ a dodala, že zmena v stanovisku k monetárnej politike neznamená, že rozhodla o načasovaní zvyšovania sadzieb. Yellenová zároveň uviedla, že zvýšenie sadzieb v júni nemožno vylúčiť. Banka zhoršila prognózu vývoja hospodárskeho rastu a inflácie. To naznačuje, že so zvyšovaním sadzieb sa ponáhľať nebude.

Súvisiace články

Aktuálne správy