Južná Kórea sa ešte nerozhodla, či bude členom banky AIIB

Južná Kórea si do konca marca rozmyslí, či sa pripojí k čínskemu projektu Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB). Oznámilo to dnes juhokórejské ministerstvo financií. Informovala o tom agentúra Reuters.
Už vyše 20 štátov sveta vrátane najväčších európskych ekonomík – Nemecka, Británie, Francúzska a Talianska, a tiež India sa rozhodlo stať sa zakladajúcimi členmi banky. Len Južná Kórea sa stále nevyjadrila.
AIIB sa totiž nepáči Spojeným štátom, ktoré sú jedným z najbližších spojencov Južnej Kórey. Washington vyčíta projektu nedostatok transparentnosti. Obáva sa tiež, že Peking bude banku využívať na zvýšenie svojho vplyvu vo svete. USA preto vyzvali spojencov, aby dobre zvážili, či sa pripoja k AIIB, ktorú považujú za rivala Svetovej banky (SB) so sídlom vo Washingtone aj Ázijskej rozvojovej banky, v ktorej má dominantné postavenie Japonsko.
Cieľom AIIB, ktorú založilo 21 ázijských krajín, je financovať rozvoj infraštruktúry ako napríklad budovanie nových ciest, železníc či telekomunikačných sietí v regióne.
Štáty sveta majú čas do konca marca, aby sa rozhodli, či sa chcú stať zakladajúcimi členmi AIIB. Najväčším akcionárom banky bude Čína, ktorá sľúbila, že do nej vloží kapitál vo výške 50 miliárd USD (47,20 miliardy eur), čo je polovica z plánovaného počiatočného kapitálu 100 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy