Nemecká vláda schválila plány na zvýšenie investícií

Nemecká vláda očakáva, že v priebehu budúceho roka zvýši svoje investičné výdavky o 3,3 % na 312,5 mld. eur

Nemecký vládny kabinet v stredu schválil plány na zvýšenie investičných výdavkov o 15 mld. eur v priebehu najbližších štyroch rokov. Významná časť investícií bude smerovať do rozvoja infraštruktúry, zahraničnej pomoci a modernizácie armády. Vláda tiež chce zlepšiť dostupnosť vysokorýchlostného internetu. Berlín teda očakáva, že v priebehu budúceho roka zvýši svoje výdavky o 3,3 % na 312,5 mld. eur, pričom investície sa zvýšia do roku 2019 až na 334 mld. eur.

Nemecká vláda vlani s predstihom splnila svoj cieľ vyrovnaného rozpočtu, známeho ako „čierna nula“, čo však prispelo k zväčšeniu tlaku na vládu, aby zvýšila výdavky a tým podporila ekonomický rast krajín Európy. Nemecku sa podarilo dosiahnuť vyrovnaný rozpočet takmer po polstoročí.

Možné zvýšenie investičných výdavkov avizoval už v októbri minulého roka nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, nie však na úkor rozpočtových cieľov. V rozhovore pre Welt am Sonntag Schäuble povedal, že kritika smerom k nemeckej vláde za nedostatočné investície je oprávnená. Zároveň uviedol, že Nemecko v tomto smere vyvíja úsilie na národnej aj európskej úrovni.

Nemecko na posilnenie investícií vyzval v októbri šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem. Svojim stanoviskom tak posilnil hlasy kritizujúce neochotu Nemecka pristúpiť k stimulačným opatreniam.

Súvisiace články

Aktuálne správy