Konkurencia Svetovej banky: Čínska hospodárska moc vo svete porastie aj vďaka Európe

, ČTK Foto: SITA

K čínskemu projektu Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB) sa po Británii pripájajú aj tri najväčšie krajiny eurozóny. Ministerstvá financií Nemecka, Francúzska a Talianska už oznámili, že sa chcú stať zakladajúcimi členmi novej medzinárodnej rozvojovej banky.

Veľké európske krajiny sa k projektu pripájajú napriek chladnému prístupu Spojených štátov, ktoré v AIIB vidia konkurenciu Svetovej banky a jeden z článkov posilňovania čínskej hospodárskej moci vo svete.

Vznik AIIB navrhla v roku 2013 Čína. Účelom novej inštitúcie má byť financovanie výstavby ciest, železníc, elektrární či telekomunikačných sietí v Ázii. Najväčším akcionárom v nej má byť Čína, ktorá tiež sľúbila, že poskytne väčšinu počiatočného imania v celkovej sume 50 miliárd dolárov.

Minulý týždeň oznámila zámer stať sa jedným zo zakladajúcich členov AIIB Veľká Británia, ktorá sa tým stala prvým západným účastníkom tohto projektu. Zapojenie krajín Európskej únie do AIIB je jedným zo spôsobov, ako reagovať na globálne potreby investícií na ktorých sa zhoduje skupina G20. Je to aj príležitosť pre európske firmy, uviedla v reakcii na tento krok troch krajín hovorca Európskej komisie. "Nedostatočne rozvinutá infraštruktúra obmedzuje hospodársky rast a brzdí snahy o znižovanie chudoby. Nízke investície sú globálnym problémom, čo uznáva aj G20," uviedla hovorkyňa, ktorú citovala agentúra Reuters.

Zakladajúcimi členmi AIIB je v súčasnosti 26 štátov prevažne z Ázie a Blízkeho východu, nie sú ale medzi nimi americkí spojenci Japonsko, Južná Kórea ani Austrália. AIIB je jednou z iniciatív Pekingu, ktorý sa usiluje o väčší vplyv v oblasti globálnych financií a o rozšírenie obchodných väzieb so svojimi ázijskými susedmi a rozvíjajúcimi sa ekonomikami v Afrike a Latinskej Amerike.

Washington sa obáva, že nová rozvojová banka by mohla tolerovať voľnejšie poskytovanie úverov, finančnej transparentnosti či sociálnych záruk a podrývať činnosť Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu. Podľa britského denníka Financial Times tlačili Spojené štáty na krajiny EÚ, aby do AIIB nevstupovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy