Na Slovensku nevznikne jednotná databáza o nezamestnaných absolventoch

Jednotná databáza o absolventoch bez práce sa na Slovensku nevytvorí. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž neschválili novelu zákona o sociálnom poistení, v ktorej vznik databázy navrhovali opoziční poslanci Eugen Jurzyca (nezaradený), Jozef Mikuš (KDH) a Viliam Novotný (nezaradený).
Predkladatelia návrh odôvodňovali tým, že rezort školstva, Sociálna poisťovňa (SP), ako aj Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR by mali lepší prehľad o nezamestnaných absolventoch stredných a vysokých škôl na Slovensku.
Vytvorením databázy by sa podľa poslancov zabezpečila pravidelná výmena údajov medzi SP, ÚPSVR SR a rezortom školstva, ktoré sú potrebné na spracúvanie, vyhodnocovanie a publikovanie štatistiky absolventskej miery nezamestnanosti na Slovensku.
Zároveň by aj samotní študenti mali lepší prehľad o tom, či majú šancu v budúcnosti uplatniť sa vo svojom odbore. „Absolventská miera nezamestnanosti je jedným z najdôležitejších kritérií pre informované rozhodovanie sa absolventov stredných škôl pre štúdium na konkrétnej vysokej škole, ako aj absolventov základných škôl pre výber strednej školy,“ opísali poslanci.

Súvisiace články

Aktuálne správy