Na Slovensku dovolenkovalo vlani o 7,9% menej turistov než v roku 2013

Na Slovensku prežilo dovolenku počas celého minulého roka o 7,9 % menej turistov než v roku 2013. Vyplýva to z najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, o ktorých informovala Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR).
Dôvodmi poklesu počtu návštevníkov boli podľa SACR najmä slabá vlaňajšia zima, výkyvy mien okolitých krajín voči euru a tiež rusko-ukrajinský konflikt.
Celkovo tak na Slovensku v roku 2014 dovolenkovalo 3,73 milióna návštevníkov. Z toho bolo 1,48 milióna turistov zo zahraničia a 2,25 milióna slovenských dovolenkárov.
Zo zahraničia pritom už tradične pricestovalo najviac turistov z Českej republiky, a to 436.699. Za nimi nasledovali dovolenkári z Poľska, ktorých bolo 158.250, a v poradí tretí boli návštevníci z Nemecka, ktorých prišlo 138.444.
Aj napriek poklesu návštevnosti však turisti v SR vlani míňali viac. Podľa predbežných údajov Národnej banky Slovenska (NBS) prekročili celkové výdavky dovolenkárov hranicu 1,9 miliardy eur. To znamenalo nárast oproti roku 2013 o 16,1 milióna eur.
Štatistické výsledky za minulý rok zároveň ukázali aj rast priemernej dĺžky pobytov na Slovensku. Ten bol výrazný napríklad pri ruských a ukrajinských turistoch. V prípade Rusov vzrástla dĺžka pobytu o 11 %, čiže z 3,6 dňa na 4 dni. U turistov z Ukrajiny bol nárast o 18,2 %, a teda z 2,9 dňa na 3,5 dňa.
Podľa SACR pritom aktuálna situácia v turistických oblastiach naznačuje, že tento rok možno očakávať zlepšovanie výsledkov a už prvé mesiace naznačujú mimoriadne úspešnú zimnú sezónu.

Súvisiace články

Aktuálne správy