Zamestnanosť v EÚ a aj v eurozóne v 4. kvartáli rástla

Počet zamestnaných ľudí v eurozóne sa v štvrtom štvrťroku minulého roku medzikvartálne zvýšil o 0,1 %. V rámci EÚ sa zamestnanosť zvýšila o 0,2 %. Na Slovensku zamestnanosť posilnila o 0,6 %.

Počet zamestnaných ľudí v eurozóne sa v štvrtom štvrťroku minulého roku medzikvartálne zvýšil o 0,1 %. V rámci EÚ sa zamestnanosť zvýšila o 0,2 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad EÚ Eurostat. V treťom kvartáli minulého roku sa zamestnanosť v eurozóne zvýšila o 0,2 % a v rámci celej EÚ sa zamestnanosť zvýšila o 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa zamestnanosť v rámci eurozóny zvýšila o 0,9 % a v rámci EÚ stúpla zamestnanosť o 1 %. V treťom kvartáli eurozóna v oblasti zamestnanosti zaznamenala rast o 0,7 % a v rámci EÚ stúpla zamestnanosť v tomto období o 0,9 %.

Na Slovensku sa v štvrtom kvartáli zvýšila zamestnanosť medzikvartálne o 0,6 % a v treťom kvartáli o 0,4 %. Medzikvartálny rast na Slovensku bol spoločne s Írskom v štvrtom štvrťroku tretí najvyšší v rámci EÚ. Medziročne zamestnanosť na Slovensku rástla v štvrtom kvartáli o 2,1 % a v treťom štvrťroku o 1,4 %.

Eurostat odhaduje, že v štvrtom kvartáli bolo zamestnaných v rámci eurozóny 148,6 mil. mužov a žien. V rámci EÚ bol tento počet vo výške 226,7 mil. ľudí. Spomedzi členských štátov EÚ na základe dostupných údajov najvýraznejšie stúpla zamestnanosť v Španielsku a Lotyšsku (zhodne 0,7 %). Pokles v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zaznamenalo Portugalsko (-1,4 %), Cyprus (-0,6 %), Poľsko (-0,3 %), Taliansko (-0,2 %) a Malta (-0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy